Je grilování vaší velkou zálibou? Pak se vám rozhodně budou hodit praktické rady, jak vyčistit gril.
Je grilovanie vašou veľkou záľubou? Potom sa vám rozhodne budú hodiť praktické rady, ako vyčistiť gril.
Pri grilovaní je nevyhnutné udržiavať vždy čistotu. A to najmä preto, že sa to môže prejaviť na výslednej chuti pripravovaných pokrmov. V čistote je potrebné udržiavať nielen všetky potrebné náčinia, ale samotný
gril. A ako na jeho čistenie?
Rošt je základ
Ideálne je, ak rošt čistíte po každom grilovaní. Teda vo chvíli, keď je ešte vlahý a stopy po jedle idú z jeho povrchu celkom dobre odstrániť. Ak ich necháte zaschnúť niekoľko dní alebo týždňov, je viac než jasné, že pôjdu dole o veľa horšie. S tým súvisí aj opakované používanie, kedy sa doslova zapečú na plochu roštu. V závislosti na tom, ako sú dané nečistoty staré, sa odvíja aj použitý typ pomôcok pre čistenie:
- obyčajný mokrý handričku
- Rôzne kefy a prípravky
- oceľová kefa
Čistite tiež horenisko
Ak máte
gril na drevené uhlie, je samozrejme nutné popol po každom použití vysypať. A to z dôvodu, že okrem popola sa tu môže nachádzať aj tuk z jedla, alebo opadané zbytky pokrmov. Pri opätovnom zatopení sa môžu nielen tvoriť karcinogénne látky, ale môže dôjsť aj k nevábne vôňu. Preto nikdy nezatápějte na pôvodnom starom popole.
Ak máte
plynový gril, je samozrejme treba priestor pod roštom tiež čistiť. Aj sem prirodzene odkvapkávajú tuky a padajú zvyšky jedla. Tu je čistenie grilu všeobecne jednoduchšie, pretože mnohé moderné grily umožňujú jednotlivé časti odňať a vyčistiť.
Myslite na odmastenie
Tento postup síce nie je potrebné vykonávať po každom grilovaní, ale určite na neho nezabúdajte. Ide o proces celkového odmastenie. Hlavne teda grilovacej plochy. Tu môžete použiť buď bežný saponát, alebo špeciálne prípravky. V oboch prípadoch ale nesmiete zabúdať na to, že je potrebné danú plochu dôkladne opláchnuť, aby tu nezostali zvyšky prípravkov a nedošlo tak k ich vsiaknutie do jedla, čím sa výrazne naruší jeho chuť či bude až nepožívateľné. a výrazne naruší jeho chuť. Oplachujte čistou pitnou vodou.
Čistite tiež telo grilu
Aj samotný gril, teda celé jeho telo je potrebné čistiť, pretože aj sem môžu dopadať zvyšky jedla, mastnota, alebo nečistoty zo vzduchu. Opäť nie je potrebné neustále čistenie, možno použiť ako rovnaké prípravky, tak aj rôzne univerzálne čističe používané v súčasných domácnostiach, aké použijete aj v rámci celkového odmastenie.