MagazínRenovujeme drevenú pergolu

Máme už dlhšiu dobu drevenú pergolu a už nie je tak krásna, ako kedysi? Drevo je naozaj prirodzene krásnym materiálom, ale pôsobením klimatických zmien býva zaťažované a narušované je preto potrebné venovať mu kvalitnú údržbu.

5.4.2017
 
Máme už dlhšiu dobu drevenú pergolu a už nie je tak krásna, ako kedysi? Drevo je naozaj prirodzene krásnym materiálom, ale pôsobením klimatických zmien býva zaťažované a narušované je preto potrebné venovať mu kvalitnú údržbu.
 

 

Dôvody renovácie dreva

Drevené pergoly, altánky, terasy, ploty i obklady sú zaťažené nielen pôsobením slnka, ale aj vlhkosťou, plesňami a rôznymi škodcami. Ak sa v nich chceme cítiť príjemne, tak ich musíme pred týmito vonkajšími vplyvmi chrániť, čo činíme najčastejšie pomocou náterov.
 

Kedy začať s renováciou dreva?

Všeobecne možno povedať, že oprava by mala prísť v čase, kedy je narušený len povrchový náter dreva. Ak vplyvom okolia začína podliehať aj samotné drevo, je mnohokrát už neskoro. V takom prípade stojí za zváženie, či našu starú, opotrebovanú, drevenú pergolu nie je čas vymeniť za menej údržbovou, treba hliníkovou pergolu. Tie sú v súčasnosti vyrábané vo veľmi širokej a zaujímavé ponuke a sú ideálnym riešením pre tých, ktorí nemajú veľa času.
 

Postup práce

Z povrchu dreva odstránime nečistoty, prach a mastnotu, ideálne obrúsime starý náter, očistíme a vysušíme. Ďalším krokom je penetrácia. Penetrácia by mala vsiaknuť do dreva. Po penetrácii použijeme lazúrovací náter. Najvhodnejšie sú tenkovrstvové lazúry. Ak chceme použiť krycí náter, ktorý prekryje aj textúru dreva je nutné použiť náter vhodný do exteriéru. Musí byť dostatočne pružný a odolný, aby odolával klimatickým zmenám. V tomto prípade vytvoríme radšej niekoľko veľmi tenkých vrstiev než jednu veľkú vrstvu náteru. Prácu zakončíme použitím laku do exteriéru.
 

Tipy:

K náterom pristupujeme ideálne za bezvetria, aby sa nám do náteru nedostali nežiaduce nečistoty. Každú vrstvu náteru necháme dostatočne dlhú dobu preschnúť, tým zvýšime ich funkciu a trvanlivosť.