MagazínVýhody a nevýhody plynového grilu

Úprava mäsa na otvorenom ohni sprevádza ľudstvo od pradávna. Aj v dnešnej dobe je varenie na otvorenom ohni vítaným spestrením jedálnička a už sa zďaleka netýka iba mäsa. Navyše v súčasnosti máme i rad pomocníkov, grilov, ktoré nám uľahčujú varenie na ohni mnohými spôsobmi a grilovanie je všeobecne obľúbenou činnosťou.

7.4.2017
 
Úprava mäsa na otvorenom ohni sprevádza ľudstvo od pradávna. Aj v dnešnej dobe je varenie na otvorenom ohni vítaným spestrením jedálnička a už sa zďaleka netýka iba mäsa. Navyše v súčasnosti máme i rad pomocníkov, grilov, ktoré nám uľahčujú varenie na ohni mnohými spôsobmi a grilovanie je všeobecne obľúbenou činnosťou.
 

 

Typy grilov

Jednotlivé typy grilov sa líšia predovšetkým zdrojom tepla, podľa toho sú tiež na trhu rozdelené na plynové, elektrické a na drevené uhlie alebo brikety. A pretože aj vo svete grilov dochádza k inováciám, dozvedáme sa o vodných griloch, lávových alebo griloch, ktoré k úprave pokrmov využívajú infračervené žiarenie.
 

Výhody plynového grilu

Na rozdiel od grilov na drevené uhlie, sa s grilom na plyn pohodlnejšie manipuluje. Odpadá nám problém so skladovaním kuriva. K jeho sprevádzkovanie stačí iba stlačiť tlačidlo a gril na plyn vydáva stále a nemenné teplo. Plynový gril sa skladá z horákov a zo systému, ktorý teplo šíri do horákov, nad ktorými sú grilovacie rošty. Výhodou plynových grilov je možnosť ideálnej regulácie teploty a rýchla úprava pokrmov.
 

Nevýhoda grilu na plyn

Pokrmy a najmä mäso, pripravované na plynovom grile nemá tak zaujímavú chuť, ktorú možno pripísať len grilom na drevené uhlie, brikety alebo drevo. Plynový gril nedokáže chuť nijako zvýrazniť ani ju žiadnym spôsobom nedotváří. Horšie sa na týchto griloch údi a na niektorých to vôbec nedá.
 

Tip:

Okrem výberu zdroja tepla, je dobré brať do úvahy pri výbere grilu aj jeho veľkosť a jednoduchosť obsluhy. Dôležitá je tiež náročnosť údržby po ukončení grilovania a samozrejme bezpečnú prevádzku.