MagazínAko sa starať o záhradný nábytok

Záhradný nábytok spravidla nakupujeme tak, aby nám slúžil po dlhé roky. K tomu nám stačí veľmi málo - správne o neho starať. My vám poradíme, ako na to.

 

Starostlivosť o záhradný nábytok

Kovový alebo hliníkový nábytok nevyžaduje takmer žiadnu zložitú údržbu. Jednoduchú údržbu vyžadujú tiež vypletané plasty. Stačí ich utrieť vlhkou handrou a aplikovať špeciálny čistič. Pomôže odstrániť mastnotu, väčšie nečistoty, olej, sadze aj odtlačky prstov.
 
Najväčšiu údržbu vyžaduje nábytok z masívu. Je potrebný špeciálny čistič dreva, potom je nutné ho ošetriť lakom alebo lazúrou. O masívny nábytok starajte takto na jar a na jeseň. Predĺžite tak jeho životnosť.
 
Oleje, laky a lazúry na drevo je vhodné vyberať podľa typu dreva. Na exotické dreviny ako je teak, eukalyptus a mahagón aj na európskej dreviny sa hodí olej. Prírodné prípravky vpijú do dreva a chránia ho pred UV žiarením.
 
Nábytok z ratanu nevystavujte teplotám nad 40 stupňov Celzia a v zime pod 0°C. V mraze môže nábytok skrehnúť a ľahko praskať.
 

Teakový nábytok

Teakový nábytok vyžaduje náročnejšiu starostlivosť. Ak máte radi patinu, potom nie je potrebná jeho údržba. Medová farba sa časom mení na striebornú. Ak dávate prednosť pôvodnému sfarbeniu, potom používajte na údržbu teakový olej. Povrch nábytku je potreba obrúsiť, potom aplikujte vrstvu oleja. Moderné prípravky dodajú nábytku príjemný vzhľad a zároveň ho ochránia.
 
Na záhradný nábytok pôsobí slnko, vietor, dážď a sneh. Je preto potrebné náležite sa o neho starať. V zime predovšetkým drevený nábytok uskladnite a chráňte pred mrazom a snehom. Nie je vhodné dávať ho do príliš teplých a suchých priestorov, naopak sa hodia garáže či zimné záhrady, prístrešky, pôjdy alebo pivnice.

Pre vypracovanie nezáväznej cenovej ponuky na niektorú z našich záhradných stavieb nám napíšte na ponuky@hobbytec.sk zavolajte na tel. číslo +421 909 100 200 alebo použite náš kontaktný formulár.