MagazínBioklimatická pergola ako múdra záhradná stavba

Jedným kliknutím na vašom mobilnom telefóne rozsvietite svetla v izbách, nastavíte požadovanú teplotu a zatiahnete žalúzie. Múdra domácnosť sa stáva fenoménom a budúcnosťou. Inteligentné riadenie však nemusí zostať len v interiéri, postupne sa presúva aj na záhradu. Bioklimatickej pergoly na tento trend silne zodpovedajú.

Definícia chytré domácnosti v sebe nesie vysoký komfort bývania a zníženie ročných prevádzkových výdavkov. Zároveň by mala uľahčiť každodenné činnosti všetkých členov rodiny. To všetko pri využití moderných technológií. Bioklimatická pergola spomínané požiadavky spĺňa, a to vďaka svojmu nadčasovému zastrešenie.

Otočné lamely bez hraníc

Zastrešenie z otočných lamiel sa začalo využívať pred niekoľkými rokmi. Nápad vznikol, aby bežný užívateľ mohol regulovať silné slnečné lúče a zároveň si zabezpečil prísun čerstvého vzduchu. Systém je pritom veľmi jednoduchý. Lamely možno nastaviť do ľubovoľného uhla, a ak začne pršať, dajú sa ihneď uzavrieť.

Otočné lamely je možné prispôsobiť počasie

Teplotu pod pergolou je možné regulovať prirodzeným spôsobom, kedy otočné lamely najčastejšie nastavujeme do uhla 45, 90 a 135 °. Docielite nielen požadovaného miesta pre prívod čerstvého vzduchu, ale zároveň získate ochranu pred slnečným žiarením.

Lamely sú vyrobené z kvalitného materiálu a vyznačujú sa veľkou odolnosťou. Zvládnu veľmi silný dážď, a navyše si poradí aj s odtokom vody. Dômyselne riešený potrubný systém v bočných stĺpcoch všetko odvedie von.

A teraz k automatizácii

Väčšina bioklimatických pergol je vybavená diaľkovým systémom ovládania. Otočné lamely možno riadiť ovládačom či pomocou aplikácie v mobilnom telefóne. Jedná sa o veľmi pohodlné riešenie, kedy zastrešenie nastavíte do presnej polohy.

Ovšem čo z bioklimatickej pergoly robí múdru stavbu sú čidlá. To dažďovej je schopné rozoznať kvapky a adekvátne na situáciu zareagovať. Ak tak prestane pršať, lamely automaticky otvorí. Zároveň dokáže brániť otvoreniu v nesprávnu chvíľu. Nemôže sa tak stať, že sa systém otvorí, aj keď na zastrešenie zostala voda. Týmto chráni vnútro pergoly. Senzor sa dá tiež deaktivovať v zimnom období, kedy je potrebné, aby sa sneh nehromadil a nezaťažoval lamely.

Snímač vetra chráni samotnú konštrukciu pergoly. Je spojené s anemometrom, ktorý detekuje rýchlosť vetra. Ak nastane víchrica, lamely sa automaticky otvoria a nedôjde k podfúknutiu pergoly. To by mohlo byť za následok nežiaduce pohyb konštrukcie.

Bioklimatická zimná záhrada

K pergole sa pridali bočné sklenené steny, ktoré ešte viac uzatvárajú celý priestor. Bioklimatická zimná záhrada je novinkou, ktorá rozširuje dom o ďalšiu miestnosť. V tej je možné tráviť rozpálené letné dni aj novembrové večery. Nemusíte sa báť horúceho klíma vo vnútri stavby. Sklenené steny sa dajú úplne otvoriť a vetranie podporiť správnou polohou otočných lamiel.