MagazínHobbytec ako priekopník estetickej fotovoltaiky

Každý z nás pri robení fotovoltaiky rieši jej estetickú stránku. Solárne panely na streche berú rodinnému domu celistvosť a výrazne ovplyvňujú jeho vzhľad. Solárne panely na zelených lúkach sa už stali vyvrhelom spoločnosti. Riešenie sa nachádza v alternatívnom umiestnení fotovoltaickej technológie. V Hobbytec pracujeme na niekoľkých z nich.

Aby sme boli spravodliví, v posledných rokoch sa v oblasti estetiky solárnych panelov urobil ohromný pokrok. Napríklad výrobcovia krytín postupne prichádzajú s inovatívnejšími spôsobmi, ako panely úplne integrovať do strešných škridiel. Za zmienku stoja tiež solárne fasády v rôznych prevedeniach.

U nás sme sa zamilovali do prevedenia sklo-sklo. Solárne panely sú vložené medzi dve sklenené vrstvy so zodpovedajúcou hrúbkou. Veľmi elegantné prevedenie so sebou nesie aj ochrannú funkciu. Panely sú izolované pred vonkajšími vplyvmi. Skutočná krása však tkvie vo variabilnom využití.

V domácnosti

Prevedenie sklo-sklo sme prvýkrát využili pri našich tradičných záhradných stavbách a tento rok sme na trh uviedli prvé solárne pergoly, prístrešky a zimné záhrady. Elegantné zastrešenie môže ponúknuť rovnaký výkon ako fotovoltaika na streche bežného rodinného domu. Panely navyše slúžia ako prirodzené tienenie, pričom si zachovávajú dostatočný podiel transparentnosti.

Solárne záhradné stavby sú pre fotovoltaiku ideálnym miestom. Ľahkú hliníkovú konštrukciu môžete umiestniť kdekoľvek na pozemku a orientovať na správnu svetovú stranu. Do zastrešenia využívame služby tzv. bifaciálnych panelov. V tomto prípade sú panely umiestnené na vrchnej aj spodnej strane a využívajú tiež odrazené žiarenie. Toto prevedenie zvyšuje účinnosť systému až o 30%.

Vo verejnom priestore

Ulica miest, parkovisko, priestory pred kancelárskymi budovami. Verejný priestor ponúka nekonečne miest, kam je možné umiestniť solárne stavby. A povedzme si, že v mestách by sme ich videli radšej ako na zelených lúkach.

Cesta môže začať na parkoviskách pred kancelárskymi budovami a obchodnými centrami. Hliníkové solárne prístrešky je možné umiestniť vedľa seba a pokryť tak väčšiu plochu. Energia z nich môže napájať verejné osvetlenie či sa ukladať do batérie. Tú je možné prepojiť s dobíjacou stanicou pre elektromobily.

Bežné zastávky môžeme nahradiť solárnym riešením. Nedávno sme predstavili solárne autobusové zastávky. Zastrešenie a bočné steny sú pokryté solárnymi panelmi. V tomto smere je možné vytvoriť tzv. ostrovný variant. Tá nie je napojená do distribučnej siete a zo zastávky vytvára nezávislú stavbu. Vyrobená energia môže napájať nápojový automat, osvetlenie, reklamný panel a stroj na predaj cestovných lístkov.

Na cyklotrasy chystáme vyrukovať s našim bikeportom. Solárna stavba ponúkne dostatočný výkon, aby obslúžila hneď niekoľko elektrobicyklov či elektrokolobežiek v jeden čas. Vyniká elegantným dizajnom a kompletnou fotovoltaickou technológiou, a to vrátane dobíjacej stanice.

Čísla na záver

Solárne záhradné stavby ponúkajú kompletnú technológiu. Súčasťou je asymetrický hybridný striedač, batéria s kapacitou až 10,24 kWh, monitorovacie príslušenstvo s komunikáciou cez WiFi a modulový optimizér fotovoltaických panelov.

Samotné panely sú tenkovrstvové a môžu byť mono či bifaciálne. Pri druhom variante získame na jednom paneli výkon až 350 wp. Pergola o obľúbenej veľkosti 4,4 x 5,3 metra ponúkne 12 panelov s celkovým výkonom 4,2 kWp.

A v tom je krása estetickej fotovoltaiky. Môže nahradiť alebo doplniť klasickú fotovoltaiku na streche domu.

Pozrite sa na podrobnú reportáž o našich solárnych produktoch