MagazínJarná starostlivosť o záhradu

Jar je v plnom rozpuku. Zeleň sa hlási o slovo z každého kúta, žiaľ, aj tá, o ktorú na svojej okrasnej záhrade príliš nestojíme. Áno, ide o burinu, a aby sme ich čo najefektívnejšie sa svojej záhrady vymítili, je potrebné zbaviť sa ich hneď s prvými jarnými lúčmi.

27.4.2017
 
Jar je v plnom rozpuku. Zeleň sa hlási o slovo z každého kúta, žiaľ, aj tá, o ktorú na svojej okrasnej záhrade príliš nestojíme. Áno, ide o burinu, a aby sme ich čo najefektívnejšie sa svojej záhrady vymítili, je potrebné zbaviť sa ich hneď s prvými jarnými lúčmi.
 
Ak nám počasie nahráva natoľko, že už nehrozí prízemné mrazíky, odstránime zimné prikrývky, ktoré chránili rastliny pred mrazom nech sa "nadýchnu". Vetvy poškodené mrazom opatrne zrežeme.
 
Rez ovocných stromov je v tomto období tiež žiaduce, zabezpečuje rovnováhu medzi rastom a plodnosťou stromu. Najprv prerezávame jablone a hrušky, neskôr s prvými zelenými lístočkami, prerežeme kôstkoviny, ak sme to nestihli v predchádzajúcom roku po zbere ovocia. Ak kôstkoviny na jar prestrihať nestihneme, zvládneme to po zbere v lete. Kôstkoviny sú na skorý, jarný rez vcelku háklivé a vyžadujú od záhradníka určitú skúsenosť. Orez vykonáme ručnou pílkou, ak máme možnosť a skúsenosti, použijeme reťazovú pílu.
 
Na jar neprořezáváme len dreviny, vykonávame taktiež orez okrasných tráv a kríkov. U vždyzelených drevín skracujeme minuloročné výhony o polovicu dĺžky, tým podporíme hustejšie rast a tvorbu nových listov. Ak zvažujeme výsadbu nových drevín, je na ne v tomto období pravý čas. Rovnako tak presadení či premiestnenia niektorých trvaliek bude v tomto období úspešné, ak ich presadíme aj s koreňovým balom.
 
Ak máme skalku, nemali by sme zabudnúť ani starostlivosť o ňu. Skalku vyčistíme, odburiníme a vysadíme nové skalničky, môžeme už tiež dosiať niektoré letničky.
 
S ozdobením pergoly či zastrešeného posedenie ešte chvíľu čakajte. Kvetinovú výzdobu si zasaďme do kvetináčov a truhlíka, tie je však dobré po nejakú dobu ešte chrániť, pred prípadným premrznutím. Túto ochranu nám účelne poskytne skleník, fóliovník, zastrešená terasa či zimná záhrada. Avšak záleží tiež na mieste, kde máme záhradu.
 
Nezabudnime na zatrávnenej plochy našej záhrady. Pohrabejte je a prevzdušnite vertikutátorom. Burinu a machy odstráňte z trávnika selektívnymi herbicídmi. Dosejte plochu, podľa potreby kvalitným trávnym semenom. Vyrovnajte nerovnosti terénu pomocou jemne zrnitého kremičitého piesku a následne posypte trávnik granulovaným hnojivom na trávnaté plochy. S pribúdajúcim teplom sa potom zamerajte aj na zálievku a sekanie či kosenie trávy. S tým nám pomôže kosačka na trávu.
 
Vhodnými hnojivami ošetrí postupne celú záhradu, podľa potreby. Kontrolujme priebežne výskyt možných chorôb a škodcom, nech môžeme včas zasiahnuť. Nezabudnite vyčistiť skleník, a to nielen od zvyškov starých rastlín a buriny, ale aj od prípadných plesní na stenách skleníka. Tie odstráňme vodou s octom. Rovnako tak postupujeme u fóliovníku.