MagazínSeriál - Zimné záhrady: Pestovanie rastlín v zimných záhradách

Keď si kupujeme zimnú záhradu, očakávame, že v nej budú samozrejme tiež rastliny. Ale aby rastliny v záhrade prospievali, je potreba ich výbere aj usadenie venovať náležitú pozornosť. Nevieme Ak si rady, je dobré obrátiť sa na záhradného architekta.

Keď si kupujeme zimnú záhradu, očakávame, že v nej budú samozrejme tiež rastliny. Ale aby rastliny v záhrade prospievali, je potreba ich výbere aj usadenie venovať náležitú pozornosť. Nevieme Ak si rady, je dobré obrátiť sa na záhradného architekta.
 

 

Formy použitia rastlín v zimných záhradách

To ako užívatelia rastliny v zimnej záhrade umiestni je úplne na ich fantáziu, avšak aj v prípade fantáziou by sme mali rešpektovať určité pravidlá. Inak sa môže stať, že rastliny nebudú prospievať. Aj v zimných záhradách môžeme rastliny staviť do záhonov, nádob alebo môžeme pestovať rastliny ako epityfy. Epityfy sú rastliny, ktoré sa korene zachytávajú kmeňov a konárov stromov a sú hojne využívaný v tropických dažďových pralesoch.
 
 

Rastliny v záhonoch

Rastliny sú vysadené do pôdy, ktorá je spojená so zemou pod záhradou. Výhoda takéhoto systému spočíva v tom, že rastliny môžu hlboko zakoreniť a prirodzeným spôsobom prijímať aj živiny a vlahu.
 
Starostlivosť o rastliny v záhonoch je nenáročná. Tento systém však môže narušovať tepelnoizolačné vlastnosti záhrady. Navyše ide o prirodzenú cestu pre živočíchy, ktorí sa môžu dostať dovnútra priestoru záhrady.
 
 

Rastliny v pestovateľských nádobách

Pestovanie rastlín v nádobách má niekoľko výhod. Tým, že sú kvetináče mobilné a dajú sa prenášať, je možné vyskúšať viac miest v zimnej záhrade a zistiť, ktoré biotopy rastlinám v nich zasadených najlepšie vyhovuje. Rastliny navyše môžu byť upravované podľa svojich individuálnych potrieb. V prípade zaujímavých dizajnových kvetináčov možno získať v záhrade veľmi estetický prvok.
 

Výber rastlín pre zimné záhrady

Použiť možno takmer všetky typy rastlín z rôznych klimatických oblastí. Vždy je nutné ich výber prispôsobiť klimatickým podmienkam konkrétnej zimnej záhrady.
 
To, ako budú rastliny prospievať, ovplyvňuje osvetlenie, teplota, vlhkosť vzduchu i substrátu a množstvo živín. Zásadnú úlohu pri výbere rastlín hrá veľkosť záhrady, požiadavky majiteľov na časovú a finančnú náročnosť prevádzky zimnej záhrady aj dostupnosť rastlín na trhu.

 

Tip:

Rastliny by sme mali v zimnej záhrade logicky usporiadať. Nemalo by ísť len o spleť farebných odtieňov. Ak máme do aranžmánov zahrnuté viacero rastlín, mali by sme striedať rôzne farby, tvary listov, previsnuté s horizontálne rastúcimi rastlinami, apod. Logická kombinácia rôznych štruktúr a textúr vytvára kontrasty, ktoré priestor oživí a zimná záhrada sa tak stane celoročne premenlivým dynamickým priestorom.