MagazínSukulenty v zimnej záhrade

Ak chcete mať skladbu rastlín vo vašej zimnej záhrade zaujímavou, je dobré nezabudnúť sukulentné rastliny.

5.5.2017
 
Ak chcete mať skladbu rastlín vo vašej zimnej záhrade zaujímavou, je dobré nezabudnúť sukulentné rastliny.
 

 

Rozdiel medzi kaktusy a sukulenty

Laik by povedal, veď je to jedno. Kaktus alebo sukulent. Ale to nie je tak úplne pravda. Pojem sukulent síce môže označovať tiež kaktus, ale nejde len o označenie pre kaktusy všeobecne. Sukulent je v podstate pojem nadradený a kaktusy sú len jedny z mnohých druhov sukulentov. A druhov majú sukulenty bezpočet.
 

Čo predstavuje pojem sukulent

U väčšiny pojmov vychádza ich označenia z latinčiny. Rovnako tak je tomu v prípade sukulentov. Succus znamená v slovenskom jazyku šťava. Tieto rastliny vie veľmi šetrne zaobchádzať so zásobami vody a dokážu sa prispôsobiť veľmi náročným podmienkam v oblastiach, kde sa strieda obdobie veľkého sucha a tepla s obdobiami výdatnými na dažďové zrážky. Sukulenty môžu byť veľmi drobného, ​​ale aj obrovského vzrastu a sú zaujímavým spestrením každej zimnej záhrady.
 

Zjednodušené rozdelenie sukulentov

Sukulenty delíme na stonkové, medzi tie patrí tiež kaktusy, mliečniky, stapelia), ďalej na listovej (tučnolisty, aloe, agáve), koreňovej (Kedrostis) a potom sa v prírode vyskytuje mnoho ďalších kombinácií.
 

Podmienky pre pestovanie sukulentov

Ako väčšina rastlín potrebujú tiež sukulenty dostatok svetla, ale sukulenty sú na dobrých svetelných podmienkach priamo závislí. Aby prospievali, je nutné mať zaistené dobré vetranie priestoru, inak sú náchylní na rôzne choroby a škodcov. Sukulentné rastliny je dobré umiestňovať na okná, ideálne na juhovýchod alebo východ. Takto orientovaná celoročná zimná záhrada je pre sukulenty rajom. Len veľmi málo sukulentov zvládne prezimovať v nevykurovanej zimnej záhrade.
 

Nároky sukulentov

Sukulenty dobre prospievajú v priepustnej piesočnatej až štrkovité pôde. Nádoba na sukulenty by mala mať vždy odtokový otvor, aby sa prebytočná zálievka dostala preč a aby nedošlo k hnitiu koreňov. Na dno kvetináča či iné pestovateľské nádoby nasypte drenáž, v závislosti od veľkosti kvetináče, vždy ale viac ako 5 cm. Rastliny v záhonoch zimnej záhrady by mali mať drenáž oveľa vyšší, pokojne aj 20 cm. Povrch zeminy opäť pokryte kamienkovou vrstvou, ktorá bude brániť nadmernému vysychaniu substrátu. Zalievajte veľmi sporne a dostatočne vetrajte.