MagazínTepelný most v zimnej záhrade

Čo je tepelný most? Jedná sa o také miesto v stavbe či konštrukcii, kadiaľ uniká viac tepla ako v ostatných častiach. Tento ľahký prienik má za následok zvýšenie energetickej náročnosti budovy. Zároveň môže spôsobiť vyššiu vlhkosť, vznik plesní a teda porušiť statiku celej stavby.

A práve tepelné mosty vytvárajú hlavný rozdiel medzi sezónne a celoročné zimnou záhradou. U druhého typu sú prerušené, a táto stavba sa môže využiť za každého počasia. Odbúrať tento prietok tepla však nie je jednoduchou záležitosťou. Aby sme dosiahli vytúžený efekt, je nutné tomu prispôsobiť konštrukciu a ďalšie časti zimnej záhrady.

Kde nájdete tepelný most?

Miesto, odkiaľ uniká teplo, môžeme spoznať ľahko. Na jeho povrchu je teplota nižšia ako v jeho okolí. Ak sa od zimných záhrad presunieme späť k domom, tepelný most sa stáva známkou nesprávneho prebratia stavby či použitie nevhodného materiálu. Príčin môže byť veľa. Najčastejšie tento problém sledujeme pri okenných prekladov zo železobetónu, keď nedošlo k dokonalej izolácii, a tiež u zle vykonaného zateplenie obvodových múrov či striech.

Bežne následky pozorujeme v kútoch miestností, kde je horšia cirkulácia vzduchu než na okolitých stenách. Ak v domácnosti viac kúrime a v určitých miestach dôjde k výraznému ochladeniu, nastane kondenzácia pary vo vzduchu a môže sa objaviť vlhkosť.

A čo u zimných záhrad?

Ak túžime po celoročným záhradným posedenie, je nutné s tým počítať už pri plánovaní. Zimná záhrada sa musí stať plnohodnotnou súčasťou interiéru domu. K tomu cieľu je nutné prispôsobiť konštrukciu i použité materiály.

Riešením je voľba hliníkového profilu s prerušeným tepelným mostom. Hliník v tomto smere vydrží aj náročné teploty a vyniká svojou odolnosťou. Navyše je veľmi variabilný a je možné ho prispôsobiť našim preferenciám.

Veľké tepelné straty môže spôsobiť aj zle zvolené zasklenie. V takom prípade je dobré siahnuť po izolačným trojsklu. Pravidelná výmena vzduchu sa stáva nutnosťou, a preto by zimná záhrada mala disponovať odvetrávacím systémom, s ktorým môžeme pravidelne odbúravať vyššiu vlhkosť.

Celoročná zimná záhrada a interiér

Celoročná zimná záhrada rozširuje interiér o ďalšiu miestnosť. Navyše sa môže stať vítaným pomocníkom pri úspore energie a stať sa akýmsi akumulátorom tepla. Veľké sklenené plochy budú počas slnečných dní prepúšťať lúče. Tým sa bude ohrievať vnútro zimnej záhrady. V lete môžeme prehrievanie zabrániť voľbou tieniacej techniky.

Pokiaľ zimnú záhradu prepojíme s interiérom, dôjde k vyrovnaniu teplotného rozdielu medzi vonkajším vzduchom a domom. Zo zimnej záhrady sa stane tzv. vyrovnávací zóna domu. Tento účinok pritom bude pôsobiť vo dne aj v noci. Vďaka prerušeným tepelným mostom nedôjde k strate nadobudnutého klímy.