Magazín10 najčastejších otázok k fotovoltaickým záhradným stavbám

Pripravili sme pre vás prehľad najčastejších otázok ohľadom nášho fotovoltaického systému.

1) Z čoho sa skladá fotovoltaický systém?

Súčasťou fotovoltaického systému Hobbytec sú:

  • Fotovoltaické panely v zastrešení z bezpečnostného skla
  • Hliníková konštrukcia vlastnej výroby
  • Trojfázový asymetrický hybridný striedač
  • Výkonná batéria pre uchovanie prebytočnej energie
  • Monitorovacie príslušenstvo
  • Modulový optimizér fotovoltaických panelov

2) Ako vzniká energia zo slnečných lúčov?

Silu slnečných lúčov využívame od nepamäti. Až moderné technológie v podobe fotovoltaických panelov umožnili ich efektívne využitie, keď sme schopní žiarenie premeniť na užitočnú energiu. Ako prebieha celý proces?

Všetko vzniká pri jadrových reakciách v regionálnych častiach Slnka. Tzv. termonukleárna fúzia uvoľňuje veľké množstvo energie v podobe slnečného žiarenia, ktoré následne v určitej hustote dopadá na povrch našej planéty. Množstvo lúčov sa odvíja od geografického miesta dopadu, ročnom období a dennej dobe. Fotovoltaické panely následne premieňajú energiu zo slnka na energiu použiteľnú v domácnosti.

3) Vydržia solárne záhradné stavby náročné počasie?

Hliníková konštrukcia je vyrobená z najkvalitnejšieho materiálu. Jeho povrch bol navyše opatrený ochrannou vrstvou, aby zvládol náročné počasie a zachoval si lesk po dlhé roky. Zastrešenie z bezpečnostného skla bolo navrhnuté, aby zvládlo nápor silného dažďa a občasných krúpov. Sklo úplne chráni fotovoltaické panely a zaistí ich maximálnu funkčnosť.

4) Nebudú fotovoltaické panely príliš pohlcovať svetlo?

Zastrešenie solárnych záhradných stavieb si zachováva výraznú mieru transparentnosti. Je možné zvoliť variant, ktorý vám zaistí až 40% priechod svetla. Naopak, tienenie je vítaným riešením. Za horúcich dní bude vaše záhradné posedenie v príjemnom tieni. Pri solárnych prístreškoch pre auto sa nemusíte báť blednutia laku vášho vozidla či prehrievania interiéru.

5) Aký výkon vyrobí fotovoltaický systém solárnej záhradnej stavby?

V ponuke nájdete fotovoltaické systémy s výkonom 3,15 - 9,80 kWp. V našich klimatických podmienkach domáca elektráreň s výkonom 9,80 kWp vyrobí cca 10 000 kWh ročne. Pričom spotreba je často až o polovicu nižšia. Pokiaľ zvolíte najobľúbenejšiu veľkosť pergoly 6 x 4 metre, vyrovná sa jej výkon fotovoltaice na streche bežného rodinného domu.

6) Na čo zlúči striedač?

Hlavnou súčasťou fotovoltaického systému je striedač alebo menič. Ten premieňa jednosmerný prúd na striedavý. Pri transformácii slnečnej energie na elektrinu prostredníctvom fotovoltaických článkov vzniká jednosmerný prúd. Ten ale nemôže prúdiť do zásuviek. Na scénu nastupuje striedač, ktorý všetko uvedie do správneho nastavenia. Zároveň so sebou nesie dôležité údaje na optimalizáciu využitia energie. Sleduje veľkosť prúdu či monitoruje chyby na strane energetickej siete.

7) Na akú svetovú stranu by mala mieriť solárna stavba?

Fotovoltaické panely by mali mieriť na južnú stranu. Odtiaľ získate najväčšie množstvo slnečných lúčov. Samozrejme je možné umiestniť panely smerom na sever, avšak s týmto krokom výkon rapídne klesá

8) Na čo je možné využiť vyrobenú energiu?

Elektrina vyrobená fotovoltaickým systémom sa primárne využíva na spotrebu v domácnosti, prípadne priamo v záhradnej stavbe. Energia sa môže tiež využiť na ohrev vody v bojleri či pomôcť pri vykurovaní. Súčasťou systému je výkonná batéria, ktorá môže uchovať prebytočnú energiu na neskoršie využitie. 

9) Ako prebieha pripojenie k sieti?

Pri záhradných stavbách je možné voliť medzi ostrovným systémom a variantom pripojeným k distribučnej sieti. Tá musí spĺňať požadovaný výkon a pri jej zapojení potrebujete súhlas od prevádzkovateľa distribučnej siete. Pri následnom napojení je nutné vyplniť všetky dôležité dokumenty. Po odsúhlasení dôjde k výmene elektromera za obojsmerný, ktorý bude rozlišovať medzi energiou dodanou do siete a spotrebovanou.

10) Sú solárne stavby náročné na údržbu?

Všetky časti solárnych stavieb sú pevné a nedochádza k ich opotrebovaniu. Hliníková konštrukcia vyniká jednoduchou údržbou. Fotovoltaické panely sú chránené bezpečnostným sklom.