Magazín5 kľúčových prvkov záhrady stredomorského štýlu

Leto začína pomaly odpočítavať posledné týždne a vy už chystáte plány, ako zmeniť záhradu na budúcu sezónu. Stredomorský štýl vyniká jednoduchosťou, farebnými rastlinami, záhradnými stavbami a rustikálnymi doplnky. Jeho povaha vychádza z teplejšieho podnebia a je veľmi vhodná aj pre naše klimatické podmienky.

Stredomorský štýl nabáda k naozajstnej relaxáciu a minimálnu prácu. Dostatok priestoru pre oddych a posedenie s priateľmi je základom. Na také záhrade sa to musí hemžiť peknými výhľadmi, príjemným tieňom a nekonečnú vôňou rastlín. Aké základné prvky tu nájdeme?

1) Exotickejšie rastliny

Vínna réva, olivovníky a veľa druhov byliniek. Tak ako si pamätáme z dovoleniek na chorvátskom, Gréckom či Talianskom pobreží, stredomorský typ záhrady hrá farbami a vôňami. Jedná sa predovšetkým o rastliny, ktorým nevadí tvrdšie a suchšie pôda. Ak sa pre nich rozhodneme, je nutné tomu prispôsobiť okolité miesto.

Prípadne zvoliť veľké kvetináče. Tie sú tiež bežnou súčasťou stredomorskej záhrady. Predovšetkým vyberáme tie z prírodných a tvrdých materiálov. Biely kameň je typickým obrázkom gréckeho štýlu.

2) Terasy a vyvýšené miesta

Prístup jednotlivých južanských národov k organizácii záhrady a bývania je rozdielny, avšak jedno majú spoločné. Milujú odpočinok a posedenie s priateľmi. Pri budovaní záhrady si terasa berie veľkú časť pozornosti. Musí vynikať príjemným prostredím, kde chceme tráviť popoludňajšiu siestu aj večery v dobrej spoločnosti.

3) Tienenie

Jasné neba a horúce slnko sú najčastejším obrázkom okolí Stredozemného mora. Tieň sa tak stáva žiadúcim luxusom, ktorý je potrebné vytvoriť. Záhradné stavby sa stávajú súčasťou záhrad tohto štýlu. Od drevených pergol až po prístrešky z rôznych materiálov.

Novinkou sa stávajú bioklimatické pergoly. Tie vynikajú predovšetkým svojím zastrešením. Otočné lamely sa dajú natočiť podľa počasia. V istej polohe efektívne odrážajú slnečné lúče, ak zaprší môžu úplne uzavrieť celý priestor a v prípade veľkého horúčavy naopak strechu otvoria. Vďaka hliníkovému materiálu sa dajú vytvoriť úplne na mieru.

4) Vonkajší nábytok 

Ako už bolo povedané. Posedenie s priateľmi je kľúčové časť dňa. Preto je nutné priestor terasy či okolí bazéna vybaviť zodpovedajúcim nábytkom. Lavice, stoličky a stoly sú základom. Nebojte sa pridať hojdacia sieť alebo pohodlné kreslo. Pod pergolu sa hodí aj rýdzo interiérové prvky ako je sedacia súprava.

5) Vonkajšie kuchyne 

Pri vytváraní záhrady v stredomorskom štýle už počítame, že väčšina aktivít bude prebiehať vonku. Vrátane varenie. Príprava pokrmov vo vonkajších priestoroch môže byť pohodlná. Kuchyňa pod pergolou k tomu výrazne pomôže.