Magazín5 tipov, ako si zariadiť skleník

Skleník vám umožní záhradníčiť po celý rok. Výber jeho parametrov tak nie je na mieste podceniť. Od vašich pestovateľských plánov sa odvíja použité materiály, veľkosť a umiestnenie. Starostlivosť, ktorú mu venujete, sa vám vráti v kvalite dopestovaného potravín a vzhľadu rastlín.

A čo najčastejšie nájdete v skleníku? Väčšinou sa jedná o zeleninu, kvety, tropické rastliny, orchidey a sukulenty. V chladných mesiacoch slúži na prezimovanie náchylnejšie flóry. Jeho funkčnosť prichádza na rad, keď otvorená záhrada nestačí. Ako si vytvoriť ideálne prostredie pre vaše botanickej chúťky?

1) Ideálna veľkosť

Dĺžka 2,5 metra a výška 2 metre. Tieto parametre sa najčastejšie skloňujú ako absolútne minimum. Musí tu byť dostatok priestoru pre vás i všetky plodiny. Výsledné rozmery sa odvíjajú od našich možností. Každá záhrada má svoje limity a vždy nemožno postaviť skleník podľa predstáv.

Ak patríme medzi šťastlivcov, ktoré neobmedzuje priestor ani finančné možnosti, vždy si musíme ujasniť, čo od skleníkov očakávame. Chystáme sa zásobiť celú rodinu čerstvou zeleninou? Túžime po vlastnej vínnej réve? Budeme pestovať vertikálne alebo plošne? Odpovede na tieto otázky napovie aj o tvare stavby.

Obdĺžnikový pôdorys, zvislé steny a sedlová strecha. Klasický tvar ponúka dokonalé využitie vnútorného priestoru. Na strany sa následne dajú umiestniť regály a miesto pre pestovanie ešte zväčšiť.

2) Vhodné umiestnenie

Skleník vždy musí stáť na slnku. Kým v letných mesiacoch je možné interiér zatieniť pomocou žalúzií, prirodzené svetlo nenahradíte. Je dobré pozdĺžnu os orientovať severojužným smerom. Okolo sa nesmie nachádzať, čo by ohrozovalo konštrukciu. Jedná sa predovšetkým o stromy, z ktorých môže padať ovocie.

Vhodné je tiež myslieť na pripojenie elektriny a vody. Preto by sa mal nachádzať v dostatočnej blízkosti od domu, prípadne k nemu byť prikotvenie. Tento variant dodá skleníku ďalšie pozitíva. Bude chránený pred vetrom a stenu obydlia poslúži ako výborný tepelný izolant.

3) Stavebná príprava

K stavbe sa dá pristupovať niekoľkými spôsobmi. Ľahké typy skleníkov stačí prikotviť do zeme pomocou niekoľkých kotiev, ktoré sú súčasťou dodávky. Jedná sa o jednoduchý a rýchly systém, avšak vždy musíme dať veľký pozor na odolnosť voči vetru.

V ostatných prípadoch sa budujú základy. Podmurovku umiestnime do nezamŕzajúcej hĺbky. Výška samotného základu sa odvíja od typu skleníka a mala by byť uvedená od výrobcu. Podložie sa betónuje prípadne zakryje geotextíliou. Cieľom je vnútro ochrániť pred hlodavcami.

4) Akú zvoliť podlahu

Prírodné alebo pevná podlaha? Každý variant má svoje výhody a nevýhody. Ak vnútri zanecháme pôvodnú zeminu, ušetríme značnú časť výdavkov. Problémy môžu nastať s udržaním dobrej kvality pôdy. Po nejakom čase je nutné ju vymeniť za novú.

Pri voľbe pevné podlahy rastliny pestujeme v kvetináčoch či vreciach so zeminou. Vždy tak máme k dispozícii čerstvú hlinu. Každú plodinu možné následne presúvať z miesta na miesto, a to na základe dopadu slnečných lúčov. Najčastejšou variantom je kombinácia oboch, kedy sa uprostred vybuduje menšie chodníček. Ide o praktické riešenie, ktoré môže šetriť naše chrbát.

5) Vybavenie skleníka

A ako usporiadať interiér skleníka? Umiestnenie záhonov, regálov a poličiek závisí na našich preferenciách a skladbe flóry. Dôležitou súčasťou sú odvetrávacie prvky. Konštrukcia by mala disponovať dostatkom výklopných okien. Tie je dobré doplniť o termostaty. V dnešnej dobe je už štandardom využitie automatického otvárania podľa vhodnej teploty.

V júni a júli je dobré mať v zálohe niekoľko tieniacich prvkov. Mnoho priameho slnka škodí. Ideálne sú rohože z tŕstia. Bočné steny zo skla je možné zakryť bielou farbou.