MagazínAká je história záhradných pergol a altánov?

Oba dva typy záhradných stavieb majú za sebou skutočne veľmi dlhú minulosť, ako a kde sa vlastne objavili prvýkrát.

18.1.2018

Skúsme tentoraz nahliadnuť trochu do minulosti. Pozrime sa, aké záhradné stavby v dávnych dobách zdobili naše pozemky. Veľmi obľúbené boli už pred mnohými storočiami altány aj pergoly. Oba dva typy záhradných stavieb majú za sebou skutočne veľmi dlhú minulosť, rozhodne sa nejedná o moderné výdobytky, ako by si možno niekto mohol myslieť.


dřevěná pergola Woody ArcPočiatky už v starom Ríme


Keď sa obzrieme za tým, ako dlhú históriu majú napr. Drevené záhradné pergoly, potom zistíme, že sme sa ocitli kdesi v starom Ríme. Áno, naozaj už tak dávno si ľudia začali stavať pergoly. Taliansko je totiž krajinou preslávenou pestovaním víno a víno sa tu pestovalo už vtedy. Vznikala spústa statkov, poľnohospodárskych usadlostí, ktoré obklopovali vinohradmi.


Starí Rimania si potom obľúbili stavať pergoly na príjazdových cestách ku svojim poľnohospodárskym usadlostiam. Okolo stĺpov pergoly sa potom vinula vínna réva alebo iné popínavé kvety. Príchod tak bol veľmi príjemný.

 

Pozrite sa na video o drevených pergolách v ponuke


Smerujeme do ďalekého Orientu

Určite uznáte, že cesta od týchto typov pergol až k dnešnej hliníkovej pergole je celkom dlhá. Ovšem je úplne logická. Kým predtým, v dávnych dobách mali pergoly hlavne okrasnú funkciu a dali sa potrebné využiť ako miesto na romantické prechádzky, dnes sú stále viac účelové. Slúži na posedenie, odpočinku, grilovanie i ako miesto detských hier.

Ponúkame tiež hliníkové pergol na záhradu


Podobný vývoj charakterizuje tiež záhradné altány. Za tými sa ale musíme pozrieť do starovekého Orientu, ktorý je ich kolískou.

Cesta k praktickým kovovým pavilónom

Pred mnohými storočiami zdobili orientálne záhrady malé drevené pavilóny. Budili dojem ľahkosti, vzdušnosti, stávali sa cieľom romantických dostaveníček. Boli zdobené, vyrezávané, skutočne pekným, príjemným objektom pôsobiacim radosť. Móda pavilóny vrátane tých orientálnych prenikla aj do európskych šľachtických záhrad.

A cesta od týchto ľahučkých stavieb k dnešným kovovým altánom zdobiacim naše záhrady je aj dlhá a aj u týchto objektov už v súčasnosti prevažuje mnohokrát funkčnosť nad krásou.
 
Viac z kategórie: Pergoly