MagazínAká podlaha pod prístrešok pre auto aneb na čom parkovať

Zhruba 2/3 rodín vlastní osobný automobil a dokonca 1/5 ich využíva dva a viac. Garážového státia je však nedostatok. Prístrešok pre auto sa stáva stále obľúbenejším riešením. Žiadaná je predovšetkým jeho jednoduchosť a ľahká realizácia. Aký podklad sa stáva ideálnym pre tento typ stavby? Možností je viac.

Prístrešok pre auto sa svojimi vlastnosťami vyrovná murované garáží. Vďaka kvalitnému zastrešenie chráni pred silnými slnečnými lúčmi, dažďom a prívalom ľadových krúp. Ponúka jednoduché parkovanie, okolo automobilu zostane vždy dostatok priestoru pre ďalšiu manipuláciu. Ohromnú výhodou je jeho cenová prijateľnosť a jednoduchá výstavba.

Kvalita pre ochranu automobilu

V súčasnej dobe sa na trhu nachádza veľké množstvo typov prístrešku pre auto. Od zložitejších variantov až po tie, ktoré je možné zmontovať úplne svojpomocne. Pre realizáciu je nutná stavebná príprava. Kvalitná podlaha potom rozhoduje o výsledných funkcií.

Podklad by mal spĺňať aspoň základné kritériá. Musí byť pevný, vodopriepustný a odolný voči oleju. Zároveň je nutné zohľadniť aj vonkajšie vplyvy. Ak budeme na tieto faktory ľahostajní, môže dôjsť k poškodeniu nielen podlahy ale aj automobilu. Aké možnosti teda existujú?

Štrkový základ

V prvom rade je potrebné spevnenú plochu dokonale vydrenážovat. Odtok vody je veľmi dôležitý pre nasledujúce mesiace a roky. A predovšetkým v prípade, že sa rozhodneme pre štrkový podklad. Ide o najmenej nákladné riešenie, ktoré je nutné následne spevniť. To prebehne pomocou vrstvy jemnej drviny. Týmto krokom zamedzíme prehrabávanie kolies a prípadnému odskakovanie nebezpečného štrku. Tento typ je náročnejšie na údržbu.

Podkladová dlažba

Nepreberné množstvo tvarov, rozmerov a kombinácií. Podkladová dlažba ponúka veľkú variabilitu a jej vzhľad je možné prispôsobiť okoliu. Na výber je klasická vonkajšie či zámková variant. Jej realizácia je opäť cenovo prijateľná a možno ju vykonať úplne svojpomocne.

Zatrávňovacie dlaždice

Ak nechcete záhradu narušiť výrazným typom cesty, je možné využiť existujúce trávny porast. K tomu sa využívajú tzv. Zatrávňovacie dlaždice. Tie sa vyrába v niekoľkých typoch, a to betónové alebo plastové. Aj keď využívame prírodné podklad, je nutné nepodceniť prípravu. Opäť myslíme na drenážne drť.

Povrchu musia byť úplne rovný, aby žiadna dlaždice nevyčnievala. To by spôsobovalo problémy pri sekaní. Následne je možné správne vysadiť trávu. Tento krok je veľmi dôležitý. V letných mesiacoch môže dôjsť k rýchlemu vysychaniu a k nečakanému priznanie cesty.

Asfaltový podklad

Voľba pre náročné. Realizácia asfaltového povrchu je náročná na čas, prostriedky i cenu. Výsledné prevedenie je dobré nechať na odbornej firme. Avšak potom máte postarané. Jedná sa o odolný, bezúdržbový a k automobilu šetrný povrch. Zároveň váš príchod domov nebude takmer počuť.