MagazínAká stavba je do záhrady Ideálna?

Aké záhradné stavby by nemali chýbať na žiadnej záhrade, a aká je do tej vašej najvhodnejší?

15.12.2017

Kto si postaví rodinný dom, zvyčajne má u neho aj väčšie alebo menšie záhradu. Poskytuje mu útočisko, priestor pre relaxáciu, pôdu pre pestovanie zeleniny a ovocia. Skrátka a jednoducho, taká záhrada má celý rad účelov. Je len na vás, čomu dáte prednosť. Niekto má záhradu určenú čisto na relaxáciu a odpočinku, iný k praktickým účely. Záleží na vašich preferenciách a záujmoch a podľa toho treba voliť tiež zahradnín stavby.

Dřevěný zahradní domek IBIZAZáhradný domček


Niektorí ľudia si predsavzali, že budú záhradu z veľkej časti využívať hlavne k praktickým účely, teda na pestovanie rôznych plodín od zeleniny až po ovocie. To znamená, že veľkú časť plochy budú zaberať záhony s najrôznejšie zeleninou, alebo tiež rozmanité skleníky a tiež napríklad ovocné sady. Samozrejme pre tak rozsiahle plochy osiatej potrebujete pochopiteľne tiež rozsiahle zázemie v podobe záhradnej techniky a náradia. To je nutné niekde uskladniť. Nikto nechce náradie ťahať z priestorov domu. Preto sa oplatí zaobstarať záhradný domček.
 

Záhradný altán

Existuje ale aj ďalšia skupina ľudí, ktorí nemajú chuť na záhrade čokoľvek pestovať. Jednoducho to zrovna nepatrí medzi ich hobby. Nemajú na pestovanie talent ani čas. Radšej si proste ovocie a zeleninu kúpi v obchode.

Záhradu oveľa radšej využijú k odpočinku a chcú tu tráviť čas nielen keď je vonku krásne, ale napríklad aj vtedy, keď je trochu chladnejšie. Potom bude pre nich zrejme najlepší stavbou záhradný altánok. V ňom sú totiž veľmi dobre chránení treba pred vetrom. Vďaka tomu, že altánok má steny, neprofukuje toľko. Tiež chlad sem neprenikne v takej miere.

Záhradný altán PANAMA

 

Záhradná pergola

A konečne špecifickou kategóriou ľudí sú ľudia spoločenskí. Tí totiž by radi svoju záhradu pretvorili na spoločenské centrum, kde sa budú stretávať priatelia k popovídání a nielen k nemu. Veľmi obľúbené je v posledných rokoch tiež grilovanie. Preto sa záhrada môže stať grilovacie oázou, kde ide o prípravu najrôznejších maškŕt, po ktorých sa budú účastníci grilovacích dýchánku olizovať. V tomto prípade sa ako najlepšie riešenie javí záhradná pergola. Ponúka skvelo zázemie pre umiestnenie grilu, stola a stoličiek, teda záhradného posedenia pre veľa ľudí.


 
Viac z kategórie: Prístrešky a zastrešenia