MagazínAká záhradné pergola je pre vás tá správna?

Pergoly sú nielen estetické, ale sú ak postavené na vhodnom mieste, môžu byť aj veľmi praktické. Ak je pergola klasicky obrastená popínavými rastlinami alebo má ak inak riešené tienenie slúži, ako veľmi príjemné miesto na posedenie.

31.7.2017

Pergoly sú nielen estetické, ale sú ak postavené na vhodnom mieste, môžu byť aj veľmi praktické. Ak je pergola klasicky obrastená popínavými rastlinami alebo má ak inak riešené tienenie slúži, ako veľmi príjemné miesto na posedenie.
 


Vhodné miesto pre pergolu


Pergola by mala byť zriadená v mieste, ktoré je chránené pred vetrom, ale nemala by byť zároveň veľmi ďaleko od domu. Pergola môže stať úplne samostatne, ale veľmi pekne vyzerá aj pergola pri stene. Na tento účel možno využiť múr obytného domu, ale aj dielne či garáže.
 


Obstaranie pergoly


Jednoduchou pergolu možno postaviť aj svojpomocne. Kto nie je príliš zručný, vsadí zrejme na odbornú firmu, ktorá postaví pergolu na kľúč. Zlatú strednú cestu predstavuje obstaranie hotové pergoly. Hotová pergola predstavuje dodávku pergoly ako stavebnica. Jednotlivé diely sú presne vyrobené a označené a podľa návodu je potom už stačí len zmontovať.
 


Výhody hotovej pergoly

Hotová pergola poskytuje rad výhod. Jej obstaranie je lacnejšie, než by ju postavila odborná firma. Pergola je vyrobená podľa projektu, ktorý je navrhnutý tak, aby rešpektoval najvyššiu možnú konštrukčnú ochranu stavby. Jednotlivé diely sú vyrábané v halách, kde na nich nepôsobí zmeny klímy a sú vyrobené presne. Aj na hotovú pergolu je poskytovaná záruka.
 

Materiál pergol

Častým materiálom je stále drevo. Drevené pergoly sú dodávané v mnohých dizajnoch a odtieňoch. Záleží len na zákazníkovi, aké má preferencie. V súčasnej dobe je veľmi preferovaným materiálom aj hliník. Konštrukcia pergoly z hliníka je takmer bezúdržbová a pôsobí ľahkým nadčasovým dojmom. Aj kvalitné montážne prvky sú dôležité. Optimálne je nerez, ktorý odolá náročným klimatickým zmenám.
 

Zastrešená pergola


Hoci sú pergoly v odbornej literatúre opísané ako ľahká a vzdušná stavba. Sú v súčasnej dobe z praktických dôvodov zastrešovanie. Získame tým priestor, ktorý možno využívať aj v nepriaznivom počasí. Zastrešenie je dobré doplniť aj o tienenie, čím celkovo zvýšime užívateľský komfort pergoly. Súčasťou hotových pergol býva tiež zastrešenie, čo zvyšuje ich atraktivitu.