MagazínAko bezpečne parkovať obytný voz

Karavany, prívesy a obytné vozy zažívajú vydarené mesiace. Podľa štatistík sa v apríli záujem o tento typ vozidla medziročne zvýšil o viac ako 100%. Tento trend bol zaznamenaný už pred pandémiou a tá ho ešte viac podporila. Ako sa o obytný voz správne postarať? Garáž bude určite malá a len tak ho nechať stáť pred domom nie je na mieste.

Bývanie na kolesách je pre Slovákov stále obľúbenejšie kratochvíľou. Nesie so sebou sympatický druh slobody, ktorý nezväzujú reštrikcie a ďalšie obmedzenia. Pri výbere obytného vozidla či karavanu musíme myslieť na jeho nadštandardné rozmery. V túto chvíľu prichádza otázka. Kam ho zaparkujete?

Aký je rozdiel medzi karavanom a obytným vozom?

Veľkosť parkovacieho miesta sa líši podľa typu vozidla. Väčšina ľudí stále tápa, aký je rozdiel medzi karavanom a obytným vozom. Karavan je vlastne prívesom, ktorý sa pripája ťažným zariadením k vozidlu. Takáto možnosť je ideálna pre dlhšie státie. Karavan zaparkujete do kempu a následne môžeme osobným menším vozidlom preskúmavať okolie. Obytný voz naopak ponúkne lepšie jazdné schopnosti, ide totiž o jeden celok. Dnes s ním zaparkujete na rade miest a netreba sa tak báť jeho rozmerov.

Kde parkovať?

Nech máte dom či bývate v byte, vždy budete riešiť parkovanie nového obytného vozu. Jeho väčšie rozmery s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú pasovať do murovanej garáže. Jeho väčšia obstarávacia cena vás donúti ho nenechávať stáť na záhrade.

Vo väčších mestách môžete mať k dispozícii špeciálne Stellplatze, ktoré sú vybudované pre parkovanie tohto typu vozidla. Navyše ponúkajú ďalší servis ako možnosť si dočerpať vodu, elektrinu či vypustiť toaletu. Týchto miest je však pomenej.

A tak sa ponúka variant si vybudovať hliníkový prístrešok pre karavan. Jeho konštrukcia je veľmi variabilný a možno ju zvoliť v ľubovoľnom rozmere. Dá sa prispôsobiť vašim potrebám a veľkosti obytného vozidla či karavanu. Svojimi vlastnosťami sa vyrovná murovanej garáži. Ochranu zaisťuje kvalitné zastrešenie z plného lexanu, ktoré zvládne silný dážď aj väčšiu snehovú pokrývku.

Nízka cena a jednoduchá montáž

Stavba garáže je komplikovaná. Vyžaduje veľké stavebné úpravy a často aj zložitý súhlas stavebného úradu. Celý proces je pri hliníkovom prístrešku ďaleko ľahší. Jeho montáž zaberie iba niekoľko dní a dá sa zvládnuť aj svojpomocne. Tým ušetríte značnú časť nákladov.

Nízka je aj obstarávacia cena prístrešku. Tá sa odvíja podľa finálneho prevedenia a dá sa tak ľahko prispôsobiť potrebám majiteľa. Variabilita sa prejavuje aj vo voľbe ďalších doplnkov. Strany možno obohatiť o bočné steny a priestor prístrešku ešte viac uzavrieť pred nepriazňou počasia. Takáto stavba sa následne dá využiť aj ako letné posedenie.

Pre vypracovanie nezáväznej cenovej ponuky nám napíšte na ponuky@hobbytec.sk zavolajte na tel. číslo +421 909 100 200 alebo použite náš kontaktný formulár.