MagazínAko na opornú stenu? Od voľby typu po stavebnú pripravenosť

Ku spevnenie svahu, ako deliaca stena hnojísk, na skládkach sypkých materiálov a ako silážnej žľaby. Oporné steny majú nespočetné množstvo funkčných využitie. Zároveň však môžu slúžiť ako okrasný prvok na vašej záhrade. Ich prevedenie je jednoduché a elegantné. Aké sú možnosti pri realizácii?

Oporné múry nájdete v troch základných typoch. Výber závisí predovšetkým od účelu a umiestnenia. Tvar T nájde uplatnenie v skladoch sypkých hmôt. Verzie v prevedení L sú vhodné pri stavbách cestných komunikácií. Oba druhy vynikajú rýchlym osadením a minimálne stavebné pripravenosťou. To isté platí aj o rohové variante, ktorá pomáha pri terénnych predelom.

S oporným múrom šetríte náklady

Oporná stena má naozaj veľké množstvo rôzneho využitia, kedy predstavuje plne funkčný náhradu pre múry z liateho betónu. Cena je pritom výrazne nižšie a inštalácia jednoduchšia. Celkové úspora sa odhaduje na 60%. Tento typ stavby sa hodí pre komerčné i súkromné účely. V niektorých prípadoch je priamo nutné siahnuť po tejto variante. Jedná sa napríklad o spevnenie svahov pri cestách, korýt riek a niektorých terénnych úprav na záhradách.

Stavebná pripravenosť

Variabilita, široká ponuka rozmerov a vzhľad. Oporné múry však vynikajú predovšetkým rýchlu a jednoduchou inštaláciou. Pozrite sa na postup stavebné pripravenosti typu L.

Doprava a inštalácia

Naša ponuka oporných múrov napĺňa potrebné parametre. Pri výrobe je dôraz na kvalitu spracovania a výslednú odolnosť. Každý kus odolá pôsobeniu mrazu. Na prianie zákazníka je možné prispôsobiť výsledný vzhľad. Napríklad sa jedná o zakrivenie zadných a bočných stien. Niektoré betónové prvky oporných múrov majú plochu v oblasti päty ľahko zúženú, aby dochádzalo k efektívnemu odvádzanie vody zo svahov. Spodná strana je drsnejšie k zvýšeniu požadovaného trecieho efektu.

Dodanie vám kompletne zaistíme. Proces sa odvíja od výšky jednotlivých prvkov. Pri skladovaní je vhodné pod ležiaca múru vložiť napríklad drevené dosky. Kvôli veľkej váhe je nutné zaistiť stabilný a rovinatý podklad. K osadenie sa používajú laná či guľové kotvy.