MagazínAko na osvetlenie pergoly či altánu

Tipy, ako na praktické a zároveň elegantné osvetlenie pergoly či altánku.

5.1.2018

Osvetlenie pergoly a ďalších záhradných stavieb. Pripadá vám zbytočné sa o neho starať? Lenže čoskoro pochopíte, že to tak nie je. Naopak, zaviesť si do záhradných stavieb vhodné osvetlenie je veľmi účelné a praktické riešenie. Akokoľvek v okamihu stavby altánku či pergoly považujete niečo podobné za hlúposť a zbytočnosť, počas praktickej prevádzky spoznáte, že svetlo sa hodí.
 

Komfort uprostred záhrady


Uprostred vašej záhrady stojí napríklad hliníkový altánok, ktorý obsahuje všetok komfort. Máte v ňom záhradný nábytok zahŕňajúce stolík a kresielka, možno dokonca nechýba ani pohovka sľubujúci popoludňajší odpočinok. Ak disponujete dostatkom priestoru v altánku, môžete si tu vyhradiť miesto aj pre záhradný gril a malú letná kuchyňa. V takom prípade sa môže stať, že v niektorý dňoch sa odtiaľto takmer nepohnete. Budete vonku na sviežim letnom vzduchu, ale pritom skrytí pred ostrými slnečnými lúčmi.
 

Chvíle, kedy zaľutujete, že ste v tme

Takéto posedenie v altánku sa vám iste bude mimoriadne páčiť a budete vďační za každú chvíľku, ktorú tu strávite. Akonáhle ale zapadne slnko a tiene sa začnú preťahovať, blížiace sa tma vás z vášho relaxačného azylu vyženie. Za tmy sa tu skrátka sedieť nedá - a to je predsa škoda, pretože je krásny vlahý letný večer, ako stvorený k romantickému posedeniu. Vtedy pravdepodobne zaľutujete, že váš záhradný altánok nemá žiadne svetlo a začnete uvažovať o jeho inštaláciu. Treba dodať, že robíte správne.


Nepřesviťte celú záhradu

Aké osvetlenie ale pristane takým objektom, ako je potrebný altán, alebo záhradná pergola? Rozhodne to so svetlom nepreháňajte. Nesmiete si myslieť, že je účelom přesvítit celú záhradu. To je úplný nezmysel. Stratíte tým všetky súkromie a tiež romantika je tatam. Osvetlite potrebné iba altánok a prípadne dajte ešte dve tri bodové svetlá na cestu medzi altánkom a domom. Dobrým tipom sú fluorescenčné žiarivky, ktorých svetlo je celkom príjemné, nie je príliš ostré. Vhodné sú teplejšie svetla.
 
Viac z kategórie: Pergoly