MagazínAko pripraviť pôdu v skleníku

Každú rastlinu do značnej miery ovplyvňuje kvalita zeminy, inak tomu nie je ani v skleníku. Pôda vo vhodnom zložení a primerane hnojená má veľký vplyv na bohatosť úrody.

15.5.2017
 
Každú rastlinu do značnej miery ovplyvňuje kvalita zeminy, inak tomu nie je ani v skleníku. Pôda vo vhodnom zložení a primerane hnojená má veľký vplyv na bohatosť úrody.
 

 

Aká pôda sa hodí do skleníka

Neporézny ílovitá pôda nie je v záhradnom skleníku žiadnu výhrou. Je ťažká a viaže na seba príliš veľa vody a podporuje napádanie rastlín plesňami. Jej opakom je piesočnatá pôda, avšak tá zase veľmi rýchlo vysychá. Najvhodnejšie je pre pestovanie v skleníku stredne ťažká hlinitá pôda, ktorá na seba dobre viaže živiny a v dostatočnej miere udržuje vlhkosť.
 
 

Ako pripraviť pôdu v skleníku

Pred výsadbou je potrebné najprv pôdu v skleníku zrýľovať a zapracovať do zeminy humus čiže kompost. Najvhodnejšie kompost, je bezpochyby z vlastného kompostéra. Kompost by sme mali pred jeho zapracovaním do pôdy preosiať. Dobre vyzretý kompost sa v pôde ďalej rozkladá a uvoľňuje do nej dusíkaté zlúčeniny, ktoré podporujú rast rastlín v skleníku.

 

Maštaľný hnoj v skleníku

Ak pôdu v skleníku chceme prihnojiť skôr maštaľným hnojom než kompostom, je dobré vedieť, že hnoj od hospodárskych zvierat možno používať len v dostatočne preležala stave, nie čerstvý. Niektoré rastliny, napríklad papriky a paradajky bývajú háklivé na vysoký obsah dusíka, ktorý je obsiahnutý v maštaľného hnoji. Navyše sa z príliš prehnojené pôdy dostanú dusíkaté zlúčeniny do organizmu človeka, čo neprospieva zdraviu.
 

Jarné výsadba v skleníku

Ak si poponáhľame a máme kvalitný záhradný skleník, možno prvý zeleninu, treba reďkovky, ale aj šalát zasiať do skleníka už v druhej polovici marca. Skorá úroda na seba nenechá dlho čakať. Po zbere reďkoviek už iste máme pripravené sadeničky paradajok a paprík a môžeme k nim do skleníka zasiať tiež uhorky. Je dobré pamätať na to, že papriky a najmä uhorky potrebujú viac miesta. Samozrejmosťou je pripraviť rastlinám vhodnú oporu.