MagazínAko pripraviť zimnú záhradu na chladné mesiace

Sezónne zimná záhrada nemusí v decembri a januári zet prázdnotou. Aj v týchto mesiacoch si tu môžete vytvoriť pokojný kútik či pokračovať v pestovaní niektorých kvetín. A ak máme k dispozícii tepelný ohrievač, nie je problém si svoju nedeľnú kávu stále vychutnávať v obklopení prírody. Ako všetko pripraviť na zimu?

Sezónne zimné záhrady sú navrhnuté, aby odolali náročnému počasie. Predovšetkým sklo a hliníková konštrukcia zvládnu silný dážď, príval krúp, náročné slnečné lúče a nárazový vietor. A ako je to s nízkymi teplotami?

Pre bočné strany sa využíva kvalitné trojsklo, ktoré ponúka dobré izolačné vlastnosti. Rovnako je tomu u zastrešenie. Vo väčšine prípadov je súčasťou i kvalitná podlaha z odolného materiálu. Tieto predpoklady zabezpečí, aby si tiež sezónne variant so zimou poradila.

Alchýmia s vykurovaním

Aj keď kvalitné technológie a moderné spracovanie vytvára zo sezónnej zimnej záhrady odolnú stavbu, do celoročné varianty ju stále niečo chýba. Tá disponuje väčším počtom izolačných prvkov, pevnou strechou a systémom vykurovania. A práve kúrenie je nutným predpokladom pre zabezpečenie príjemných teplôt aj v zime. V tomto smere je vhodné využiť napríklad podlahové konvektory.

V okolia snehu

Celoročné zimná záhrada predstavuje nákladné riešenie, avšak aj s tou sezónne sa dá hrať v zime veľké divadlo. Posledné roky nás nezasypaly veľkým množstvo snehu a teploty sa cez deň často šplhajú na nulu. Ak vyjde slniečko, jeho lúče sa ľahko dostanú skrze sklenené zastrešenie do interiéru záhrady. V takom prípade sa dá vo vnútri posedieť. A ak pridáme tepelný ohrievač, vytvoríme príjemné a romantické prostredie.

A ako zimnú záhradu pripraviť?

Pred zimou je dôležitá menšie inšpekcia. Zimná záhrada je zložitá stavba, ktorá je súčasťou vášho domu. Chtiac nechtiac môže ovplyvňovať klímu aj v domácnosti. Dôležité je zavrieť všetky okná a ponechať mikroventiláciu, aby sa stále vyrovnávala teplota a nedošlo k roseniu.

Všeobecne sa v nevykurovaných zimných záhradách darí rastlinám z oblasti Stredozemného mora. Ide napríklad o citrusovníkov, oleander, figovník a ďalšie. Tieto plodiny uvítajú zimný odpočinok. Avšak musíme dávať pozor, aby sa teploty nedostali do hlbokých mínusových hodnôt. V takom prípade je treba trochu prikúriť. Zazimovať tu môžete tiež muškáty.