MagazínAko sa správne postarať o vaše záhradné stavby v zime?

Určite každý majiteľ záhradnej stavby si aspoň raz povedal, že by chcel svojej pergole či zimnej záhrade dopriať starostlivosť, ktorú si zaslúži. Záhradné stavby svojou konštrukciou dokážu prežiť desiatky rokov, preto považujeme za správne informovať ako pripraviť vašu záhradnú stavbu na zimné počasie.

Ako každý rok, aj teraz dávame do popredia manuál starostlivosti o záhradné stavby. Zima ja najkritickejším obdobím v roku a kvôli poveternostným podmienkam a počasiu počas nej môže dôjsť k poškodeniu zastrešení vpodobe pergol, či zimných záhrad. Pri záhradných stavbách sa preto treba riadiť nasledovnými radami a postupmi.

Kontrola odtokov a zvodov vody

Jedným z najdôležitejších prvkov je kontrolovať a očistiť prípadné zanesenie odtokov vody. Naše zastrešenia obsahujú zvody dažďovej vody integrované priamo do konštrukcie, preto je potrebné pravidelne kontrolovať odkvapový systém a odstrániť prekážky, ktoré by mohli viesť k zatekaniu vody do interiéri pergoly či zimnej záhrady. Pri čistení je potrebné dávať si pozor na lístie, ľad, prach či iné nečistoty, ktoré môžu zabrániť prietoku vody a zapĺňať odtokový profil, v ktorom neskôr môže k preplneniu a pretekaniu.

Kontrola a čistenie strechy

Sneh je jednou z najväčších záťaží a problémov pri starostlivosti o zastrešenie. Každý majiteľ záhradnej stavby chce, aby mú táto časť domu slúžila čo najdlhšie, preto je potrebné kontrolovať a čistiť strechu od súvislého nánosu snehu. Naše konštrukcie majú určitú nosnosť a pri silnom snežení sa na streche môže vytvoriť tlak, ktorý sa pre polykarbonát a sklo stane časom kritickým. Je dôležité pri 100mm súvislom nánose snehu čo najskôr sneh zo strechy odhrnúť a tým zabrániť poškodeniu zastrešenia.

Snehové zábrany

Jedným z prípadov nebezpečenstva poškodenia zastrešenia je, ak je zimná záhrada alebo pergola umiestnená bezprostredne pod strechou domu. V takom prípade je majiteľ domu povinný nechať si na strechu domu pripevniť snehové zábrany, ktoré znemožnia zosuvu veľkého náporu snehu zo strechy domu na strechu záhradnej stavby. Bez snehových zábran môže dôjsť k poškodeniu zastrešenia a prepadnutiu výplne do interiéru záhradnej stavby, preto považuejme snehové zábrany za veľmi dôležitý prvok pri starostlivosti o záhradnú stavbu.

Očistenie okolia zimnej záhrady

Pri starostlivosti a zabezpečení čo najdlhšej životnosti záhradnej stavby nesmieme zabúdať ani na okoli záhradných stavieb. Pri zimných záhradách je potrebné kontrolovať bezprostredné okolie a očistiť ho od snehu. Je veľmi pravdepodobné, že pri veľkých nánosoch snehu vedľa zimných záhrad sa tento sneh začne postupom času topiť a pôda nezvládne vsiaknuť všetku vlhkosť. Tá neskôr môže vnikať do zimnej záhrady popod koľajničky so zasklením. Očistením okolia zabránite roztopenému snehu vniknúť na vašu zastrešenú terasu.

Údržba vonkajších materiálov

  • Hliníkovú konštrukciu je vhodné očistiť antistatickou utierkou bez použitia akéhokoľvek saponátu. Neodporúčame žiadne chcemické čistiace látok, drsných pieskových prostriedkov a ani drôtených čistiacich pomôcok.
  • Kvôli bezpečnosti a zachovaniu záruky neodporúčame na naše pergoly a iné záhradné stavby montovať žiadne doplnkové prvky ako hojdačky či hojdacie siete. Zavŕtaním do konštrukcie môžete poškodiť integrované zvody, či inak znemožniť správnej funkcii a životnosti záhradnej stavby.
Viac informácií nájdete aj na našej stránke v sekcii používateľský manuál.