MagazínAko sa vysporiadať so snehom na terase

Čerstvá bílá pokrývka se již brzy stane součástí ranního probuzení. S ní jde v ruku i odklízení sněhu a ledu v okolí domu. Jak postupovat v případě terasy? Jistě nesmíme tuto situaci podcenit. Některé materiály mohou pod silnou vrstvou trpět.

V zimné obdobie je terasa naozaj pod miernym tlakom. Nízke teploty a predovšetkým sneh môže nenávratne poškodiť jej štruktúru a ovplyvniť funkčnosť. Ako sa správne na obdobie okolo Vianoc pripraviť?

Myslite na materiál

Ako už bolo napísané, niektoré materiály nemusia byť v zime toľko odolné. A podľa toho je náležitej zvoliť správnu starostlivosť. Jedná sa predovšetkým o terasu prírodnej povahy. Drevo je dobré mať neustále bez snehu a ľadu. Ak tak nemôžeme urobiť, je nutné povrch správne impregnovať. V takom prípade by mali zimu prečkať aj dreviny z exotických krajov.
 

Ako terasu správne očistiť

Ak je naša terasa vyrobená z naozaj kvalitných materiálov, nemusíme sa báť prasklín a ďalšieho poškodenia. V mnohých prípadoch však túžime miesto využívať aj počas zimného obdobia. Najúčinnejším nástrojom sa v tomto prípade stáva hrablo z plastu alebo dreva. Neodporúčame brať kovovú verziu, tá môže spôsobiť nepríjemné škrabance.

V prípade plastu sa dá k urýchleniu topenia využiť soli. Tú je možné aplikovať do maximálne -5 stupňov Celzia. Pri nižších teplotách sa jej účinky strácajú a príliš zaťažuje okolité zeminu. Po odstránení snehu je dobré miesto opláchnuť vodou, aby sa zmyli všetky stopy ľadu.

Dajte pozor, aby sa na drevenej terase nevytvorili fľaky. Môže nastať situácia, že je na neskôr budeme musieť zbrúsiť, napustiť olejom a prípadne znovu natrieť.