MagazínAko sa vyvíjali záhradné altány?

V posledných rokoch sa opäť vracia na výslnie rôzne typy altánov. V minulosti ste altány poznali hlavne ako drevené alebo murované stavby, ktoré boli súčasťou záhrad predovšetkým u šľachtických sídiel alebo u letných sídiel bohatých mešťanov. To je však dávna minulosť. Väčšinou tieto stavby slúžili k odpočinku.

11.12.2017


Antická inšpirácia

Šľachta a mešťania kedysi využívali záhradné altány hlavne k piknikom v spoločnosti, kde sa schádzali k príjemnej zábave. Odpočívali, popíjali kávu alebo čaj, zobal sladkosti. Takéto altánky patrili medzi naozaj bytelné murované prípadne drevené stavby, ktoré boli trvalé. Inšpirácia týchto stavieb pochádzala napríklad z antiky, a tak sa v záhradách zámkov stretnete sa murovaným altánky s iónskymi stĺpmi.

Trvalé stavby nejdú presunúť

Ďalej sa môžete stretnúť aj s altány s orientálnou inšpiráciou. Aj tie vyzerajú veľmi pekne. Môže ísť v tomto prípade o drevené altány. Tieto typy altánkov sú síce veľmi pekné, ale na druhú stranu veľmi nákladné. Určitou nevýhodou je navyše skutočnosť, že ide o trvalé stavby, ktoré nemôžete premiestniť. Pritom sa môže po rokoch stať, že budete chcieť záhradu upraviť trochu inak a altánok vám bude vo vašich zámeroch prekážať. Potom sa stáva problémom. Ako to vyriešiť?

Moderné altány z hliníka

Cestu k vhodnému riešeniu ponúka napríklad moderné hliníkové altány. Nie sú síce tak ozdobné a elegantné, ako ich bratříčkovat z dávnej doby, ale zase ponúkajú vysokú mobilitu. Sú elegantné, komfortné a dajú sa kedykoľvek kamkoľvek premiestniť. To je ich obrovská výhoda. Vždy tak dokonale splní vaše očakávania a bude presne tam, kde si ho prajete mať. Prášková hliníková konštrukcia v čadičovej farbe vyzerá naozaj dobre a nerozbitný polykarbonát - to je dizajnovo krásna a zároveň praktická kombinácia hotového altánku do vašej záhrady.

 
Viac z kategórie: Záhradné altány