MagazínAko sa zbaviť plesne na fasáde

Investovali ste nemalé peniaze do nákladnej rekonštrukcie domu a v krátkej dobe sa na fasáde objavili škvrny? Rozhodne vám nepomôže voda so saponátom. Vzniknuté plesne je potrebné čo najrýchlejšie riešiť. Na plesne sú najviac náchylné strany severnej, severovýchodnej a severozápadnej orientácie.

 

Ako sa zbaviť plesne na fasáde

Plesniam sa darí vo vlhkom prostredí kde je chladno a majú vhodné podmienky na ďalšie množenie sa. Pri neriešení problému môžu čoskoro môžu obrásť celú fasádu. Plesne môžu pôsobiť problém nielen na fasáde, ale aj vo vnútri domu, predovšetkým v okolí okien. Okrem nepeknej vizuálnej stránke ovplyvňujú aj zdravie obyvateľov.
 
Plesne majú tendenciu prestupovať tiež hlboko do fasády, vďaka tomu môže byť oprava a ich odstránenie veľmi nákladná. Dôvodov, prečo sa objavila práve na vašej fasáde môže byť niekoľko:
 
  • nadmerná vlhkosť
  • dlhodobý tieň
 

Odstránenie plesne

Prvým krokom je nájsť zdroj vlhkosti a následne vykonať patričné ​​stavebné úpravy, ktoré zamedzia ďalšiemu vzniku vlhkosti. Niekedy je vhodným riešením vyrúb stromov v tesnej blízkosti domu, ktoré môžu byť tiež napadnuté plesňou. Zároveň sa tým odkryje priestor a zvýši sa vplyv slnečných lúčov na dom.
 
Samozrejme je tiež nutné ošetriť fasádu - odstrániť starý náter a plochy zasiahnuté plesňou postriekať účinným prípravkom proti plesniam. V prípade, že sa po čase pleseň objaví znovu, je nutné použiť chemický postrek a ručne odstrániť omietku. Nový náter sa potom má vykonávať farbou, ktorá má vysokú odolnosť proti rastu mikroorganizmov.
 
V prípade, že otáľate s odstránením plesne z fasády, vážne ohrozujete vaše zdravie a zdravie svojho okolia, najmä ak ide o alergikov. Dôjde k celkovému znehodnoteniu fasády, predovšetkým u tenkovrstvovej omietky fasádneho systému to zistíte narušením celistvosti.

Pre vypracovanie nezáväznej cenovej ponuky na niektorú z našich záhradných stavieb nám napíšte na ponuky@hobbytec.sk zavolajte na tel. číslo +421 909 100 200 alebo použite náš kontaktný formulár.