MagazínAko si poradiť s cenou zimnej záhrady? Od luxusu až po šetrnosť

Investície na celý život. Cena zimnej záhrady je nezanedbateľnou položkou v rodinnom rozpočte. Hliníková variant v bežnom prevedení začína okolo 8 000 €. Ukážeme vám, ako znížiť počiatočné výdavok a postupne vybudovať dokonalú zimnú záhradu do každého počasia.

Zimná záhrada je stavbou, ktorá nezabudnuteľné spomienky. Využite ju, akokoľvek. Ako letná obývačka, zimná jedálenský či nedeľné relaxačná miestnosť. Pre nadšených botaniky zaisťuje dokonalé klímu za každého počasia.

Plánovanie zimnej záhrady by malo prísť na rad už pri stavbe domu. Zahrňte ju do vášho stavebného povolenia, vymedzte pre ňu zodpovedajúce miesto a vybudujte potrebné základy. Ak všetko pripravíte už v tejto fáze, vyhnete sa v budúcnosti dodatočným nákladom.

Rozdeľte si investície do dvoch častí

Ak sa rozhodnete pre čisto hliníkovú konštrukciu, získavate ohromnú výhodu v jej variabilite. Tento materiál je veľmi vďačný a možno ho úplne prispôsobiť vašim potrebám. Rozmery, zastrešenie aj farebné prevedenie výrazne ovplyvňujú cenu. Tento variant zimnú záhradu vám dáva neobmedzenú voľnosť.

Stále obľúbenejším riešením je vybudovanie zimnej záhrady postupne. V prvom kroku terasu ukryjeme pod zvolenej zastrešenie a vytvoríme pergolu. Tú je možné využívať takmer po celý rok, navyše svojím vzhľadom architektonicky obohatí celé miesto. Jej cena je značne nižšia ako u zimnej záhrady.

Po nejakej dobe možno konštrukciu pergoly obohatiť o bočné sklenené steny a vytvoriť tak plnohodnotnú zimnú záhradu. Tu je nutné o tomto zámere informovať výrobca už vopred a spoločne tak vybrať vhodný variant, u ktorej je toto prevedenie možné.

Zaujímavou variantou je pergolu rozdeliť na dve časti. Jednu z nich kompletne zakryť a druhú nechať otvorenú. V horúcich dňoch sa nemusíte báť prehriateho interiéru a za zlého počasia sa môžete schovať vnútri. 

Luxusné prevedenie zimnej záhrady

Na základe vášho rozpočtu možno zvoliť jednotlivé parametre zimnej záhrady. Tie sa líšia predovšetkým v prevedení bočných stien. Zasklenie v ráme je klasikou, ktorá v sebe skrýva ľahkú manipuláciu a odolnosť voči nepriaznivému počasiu. Pre milovníkov moderného vzhľadu je tu minimalistická verzia v prevedení bez rámu. Jednotlivé steny sa dajú posúvať až do rohu a vytvoriť tak priamy prístup na záhradu.

Zároveň je možné zimnú záhradu ukotviť k stene domu a prepojiť tak s jeho interiérom. Cena je v takomto prípade nižšie ako pri variante voľne stojace v priestore. Tá vyniká svojím luxusným dizajnom. Za príplatok (15% z celkovej ceny) si môžete vybrať zo širokej ponuky odtieňov podľa vzorkovníka RAL.

Celoročné variant pre fajnšmekrov

Celoročné zimná záhrada nahrádza miestnosť v domácnosti bezozbytku. Vďaka prerušeným tepelným mostom je možné využívať svoje služby aj v zimnej mesiacoch. Tento typ stavby je často kombináciou hliníkovej konštrukcie bočných stien a pevnej strechy. V takom prípade sa cena vypočítava podľa metrov štvorcových sklenených plôch.

Ide to aj lacnejšie

V našej ponuke nájdete tiež tzv. lacné zimnej záhrady. Ich krása tkvie, že sa dajú zložiť svojpomocne a vy tým ušetríte za montáž tretej strany. Pre realizáciu nie sú potrebné žiadne zložité prípravy a po dokončení ju môžete ihneď využívať. Ich prevedenie si nezadá s bežným typom hliníkové zimné záhrady. Konštrukcia zvládne silný vietor, mechanické poškodenie a po dlhé roky si zachová svoj lesk. To všetko je doplnené nenáročnou údržbou.

Pozrite sa na cenník vybraných modelov zimnej záhrady