MagazínAko skladovať úrodu

Je známe, že sme vyhlásenie záhradkári, ktorí si obstarávajú záhradu pre potešenie. A veľké potešenie nám prináša aj veľká úroda a potom sa občas stáva, že už nemáme silu viac zavárať, že už sa nám nič nevojde do mrazničky a začneme premýšľať, ako ešte skladovať to nadelenie, ktoré sa nám urodilo. Môžeme úrodu uskladniť v pivnici alebo ešte lepšie vysušiť v sušičke.

13.10.2017

Je známe, že sme vyhlásenie záhradkári, ktorí si obstarávajú záhradu pre potešenie. A veľké potešenie nám prináša aj veľká úroda a potom sa občas stáva, že už nemáme silu viac zavárať, že už sa nám nič nevojde do mrazničky a začneme premýšľať, ako ešte skladovať to nadelenie, ktoré sa nám urodilo. Môžeme úrodu uskladniť v pivnici alebo ešte lepšie vysušiť v sušičke.


Uskladnenie v pivnici


Mnohé druhy zeleniny a ovocia sú vhodné na uskladnenie v pivničných priestoroch. Ak je pivnica dobre vetraný a je v ňom chladno a sucho je vhodný pre uskladnenie jabĺk, hrušiek, zemiakov, mrkvy, petržlenu aj cibule a cesnaku. Každá zelenina či ovocie však chcú svoje. Uskladniť sa navyše dajú len bezchybné kusy v perfektnej kvalite nie ovocie opadané zo stromu.


Jablká a hrušky
 

Jablká a hrušky by mali mať stopku a žať by sa mali tesne pred ich dozretím. Jablká i hrušky v pivnici "dôjdu". Ovocie opatrne vyskladajte do prepraviek, najlepšie v jedinej vrstve, aby ste mali prehľad, keby začal niektorý kúsok zahnívať. Debny potom možno ďalej skladať na seba.


Koreňová zelenina a zemiaky

Mrkva, kaleráb, petržlen, zeler je dobré nechať dôkladne preschnúť. Vňať skrátiť na cca 15cm a zeleninu zasypať v debne čistým pieskom. Ak je v pivnici malá vzdušná vlhkosť je dobré piesok občasne málinko pokropiť. Zemiaky vydržia na vhodnom mieste v pivnici až do jari, ale musí byť v chlade a tme. Zemiaky pred ich uskladnenie preberte a ulož to vysušené na jutové vrecia.


Iné možnosti


Čo robiť, keď nemáte pivnica? Alebo je pivnica pre uskladnenie nevhodný? Alebo je zeleniny a ovocia toľko, že už sa nezmestia ani do pivnice. Potom nezostáva než začať zeleninu a ovocie sušiť. Sušiť možno prakticky čokoľvek, len je potrebné vedieť ako a v čom sušiť. A po vysušení zeleninu a ovocie vhodne uskladniť. Nie je vhodné sušiť ovocie a zeleninu na slnku alebo pri veľmi vysokom teple. Ideálne je pre sušenie sušičky.


Sušička
 

Sušička na ovocie  je vhodná nielen na sušenie ovocia a zeleniny, ale aj na sušenie byliniek, kvetov alebo tiež na sušenie mäsa. Vždy je však potrebné potraviny na sušenie riadne pripraviť. Výborným pomocníkom je sušička s časovačom. Hoci sa niektoré sušičky zdajú byť malé. Majú viacero plat, a preto je možné do jednotlivých poschodí vyskladať potrebné celý košík práve nazbieraných húb.
 

Ako pripraviť ovocie a zeleninu


Vybrané plodiny je potrebné najprv umyť a nakrájať na menšie časti. Najvyššie plátky, ktoré by mali byť rovnako silné. Tieto je potreba vyskladať na tácku, na ktorom by sa nemali vzájomne prekrývať. Nastavte program sušenia podľa návodu a vždy po pár hodinách skontrolujte. Zelenina i huby by mali byť po usušení tvrdé a ovocie mäkké a pružné.

Prezrieť viac z kategórie Kuchyňa