MagazínAko vybrať nový gril

Vybrať si vhodný gril nie je nijako náročné. Stačí si zodpovedať niekoľko otázok.

29.6.2017
 
Vybrať si vhodný gril nie je nijako náročné. Stačí si zodpovedať niekoľko otázok.
 

Pre koľko ľudí?

 
Dôležité sú otázky pre koľko ľudí bude gril slúžiť, ako často ho budete využívať a tiež, kde ho budete mať uskladnený. Vybrať si môžete gril na drevené uhlie, na plyn alebo moderný elektrický, ktorý vyžaduje mať prívod elektriny, hodí sa do letných kuchýň.
 

Gril na drevené uhlie

 
Gril na drevené uhlie je klasikou rokmi overenou. Gril môžete zvoliť prenosný alebo ho vybudovať z tehál pod pergolou, v altánku či vo vymedzenom kúsku záhrady. Grilovať na drevenom uhlí môžete mäso aj zeleninu alebo syry. Nevýhodou tohto typu grilu je jeho náročnejšia údržba. Jeho obstarávacie náklady sú najnižšie medzi všetkými typmi grilov.
 

Gril na plyn

 
Plynový gril dosahuje na grilovacej ploche ideálnou teplotou 220-300 stupňov Celzia, grily na drevené uhlie dosahuje teplotu 450 - 500 stupňov Celzia. Je potrebné byť opatrný, aby nedošlo k spáleniu pokrmu. Vznikajú tak karcinogény, ktoré sú zdraviu škodlivé. Plynový gril umožňuje reguláciu teploty a vďaka tomu možno ľahko grilovať ryby, mäso, zeleninu aj iné pokrmy. Gril na plyn má zložitejšie manipulácii, je preto vhodné vyberať model s manipulačnými kolieskami. Plynový gril nie je náročný na údržbu. Stačí rozpálený gril vyčistiť kefou.
 

Grilovať môžete aj v zime

 
Aj keď skončí letná sezóna a teploty vonku klesnú, využívať môžete gril aj pre grilovanie v zime. V Európe viac ako 50% majiteľov využíva gril aj v zime. V zime si môžete grilovať gaštany, steaky, klobásky, ale pokojne aj piecť koláčiky, ak máte vhodné zariadenie.