MagazínAko vytvoriť komfortné posedenie na terase

Aj keď máme sparné leto alebo vrtkavé jesenné či jarné počasie, vždy je vhodné staviť na záhradné ohrievače. Pomocou záhradného ohrievače možné predĺžiť vlahý večer na terase na príjemne strávený neskorý večer či noc. Ale podľa akých parametrov je vhodné orientovať sa pri výbere záhradného ohrievače? Vychádzajme z toho, že ak nemáme na terase krb na drevo, máme na výber z vykurovacích telies na plyn alebo na elektrinu.

13.6.2017
 
Aj keď máme sparné leto alebo vrtkavé jesenné či jarné počasie, vždy je vhodné staviť na záhradné ohrievače. Pomocou záhradného ohrievača možné predĺžiť vlahý večer na terase na príjemne strávený neskorý večer či noc. Ale podľa akých parametrov je vhodné orientovať sa pri výbere záhradného ohrievače? Vychádzajme z toho, že ak nemáme na terase krb na drevo, máme na výber z vykurovacích telies na plyn alebo na elektrinu.
 

 

Plynové ohriévače

Záhradné ohriévače na plyn sú vhodné práve pre vonkajšie, otvorené terasy. Pretože potrebujú pre svoj bezpečnú prevádzku dostatočnú výmenu čerstvého vzduchu. Plynová záhradné ohrievače spaľujú prevažne propán bután, ktorý sa kupuje v plynových fľašiach s rôznou hmotnosťou. Plynové ohriévače môžu byť stolný alebo častejšie stojanová. Pri kúpe záhradného ohriévača na plyn je vhodné zaobstarať také, ktoré má protipádou poistku, ktorá v prípade pádu uzavrie prívod vzduchu do ohrievača.
 
Výhoda a nevýhoda záhradného kúrenia na plyn:
 
Za nevýhodné môžu niektorí majitelia považovať nutnosť manipulácie s plynovou bombou. Časté manipulácii sa možno vyhnúť zaobstaraním plynovej bomby s väčším obsahom, avšak tá zase môže byť príliš ťažká. Najväčšiu výhodu plynových ohrievačov je možné vidieť v mobilite ohrievača a jeho nezávislosti na elektrine. Možno ho prakticky previezť či preniesť kamkoľvek.
 

Elektrické ohrievače

Záhradné ohrievače na elektrinu sú veľmi pohodlným zdrojom tepla na terase, v pergole či zimnej záhrade. Možno ich teda s úspechom využívať aj v uzavretých priestoroch. Pracujú na princípe sálavého tepla. To znamená, že ohrievajú objekty, od ktorých sa následne prehrieva vzduch. Pri použití elektrických sálavých ohrievačov, je zaistený okamžitý nástup tepelného komfortu.
 
 
 
Výhody či nevýhody elektrických ohrievačov:
 
Elektrické sálavé záhradné ohrievače majú nespornú výhodu v tom, že ohrievajú pevné objekty. Ohrev vzduchu je sekundárny prejav kúrenie, tým dochádza k úspornému prevádzke, pretože nie je potreba prehrievať veľký objem vzduchu. Pri použití sálavých ohrievačov nedochádza k víreniu vzduchu a prachu, sú teda veľmi vhodné pre alergikov. Za nevýhodu môžeme považovať nutnosť elektrického pripojenia.