MagazínAko využiť priestor malej záhrady

Mať vlastnú záhradu je nenahraditeľná záležitosť, či už sa za vašim domom nachádza akokoľvek veľký kus prírody. Ak disponujete menším pozemkom, je nutné s každým metrom zaobchádzať šetrne. Aj tak je možné vytvoriť dokonalú oázu pre váš odpočinok. Ako na to?

Predovšetkým u väčšej miest je voľných parciel k stavbe pomenej. Riešenie menších radových domov je elegantný, avšak väčšinou neponúka veľký priestor pre záhradu. Pri jej zariaďovaní musíme myslieť na budúce využitie, podľa neho následne volíme skladbu prvkov a architektúru.

Budúce využitie

Ste nadšený botanik, rodinný typ či túžite len po príjemnom prostredí? Začnite krátkym zoznamom vecí, ktoré chcete mať v záhrade. Inšpirujte sa na rôznych platformách, sociálnych sieťach a našich stránkach. Od plánovanie je len malý krok k realizácii.

Využite potenciál

Rozdeľte záhradu na viacerých funkčných miest. Pergola ukotvená k domu môže ohraničovať odpočinkovú časť. Nasleduje kúsok prírody a všetko skončí u ďalšej záhradné stavby. Tá bude slúžiť ako záhradný domček, sklad náčinia či herné kútik pre deti.

Každý kút má svoj účel. Tak je nutné k tomu pristupovať. Rozdeľte si záhradu podľa neho. Nemusíte sa báť kombinovať podlahy z rôznych materiálov. Tie následne preložiť kúskom rýdzej prírody. Pergola sa môže stať tiež miestom pre parkovanie vozidla, ako vidíte na jednom z obrázkov.

Zachovajte si súkromie

V novej zástavbe sa často domy nachádzajú bližšie pri sebe a pocit súkromia môže chýbať. A nejedná sa len o vizuálny kontakt, ruch z ulice alebo cesty môže narušovať nedeľné popoludnie. V takom prípade môže vstúpiť do hry zimná záhrada. Jej bočné steny izolujú hluk a tienenie vás môže chrániť pred pohľadmi okoloidúcich.

Zapojte prírodu

Ak sa rozhodnete si záhradu rozplánovať na jednotlivé časti, prizvite na pomoc slnečný svit. Posedenie umiestnite tak, aby čo najviac využívalo prírodného svetla a tepla. Dôležitý je tiež výhľad. Nie je potrebné sa zbytočne okrádať o susedné les či lúku. Pracujte aj s nimi.

To isté platí o vašich botanických chúťkach. Opäť sa riaďte pravidlom: "využite každý kút". Myslite tiež na využitie vertikálne sféry. Závesné kvetináče či popínavé rastliny môžu ozvláštniť celý priestor.

Hliníková stavba na míru 

Menší zahrada dává omezené možnosti při výběru zahradní stavby. Ta musí splňovat řadu požadavků. Kromě vhodného barevného odstínu a doplňků, se alfou omegou stává správný rozměr. Hliníkový materiál zaručuje nekonečnou variabilitu, který zvládne i atypická řešení. S ním máte vždy jistotu, že celý prostor využijete bezezbytku.