MagazínAko zladiť záhradný pergolu s domom aneb nebojte sa vzorkovníka RAL

Farebný odtieň jednotlivých prvkov na záhrade zmení charakter celého priestoru. Prístrešok pre auto, zimná záhrada, plot, záhradný domček a pergola. To všetko je nutné zladiť navzájom a predovšetkým s exteriérom aj interiérom domu. Zvažujte, kombinujte, skúšajte a hlavne premyslite.

Všetko začína prvotným konceptom. Vzhľad záhrady a zloženie jednotlivých prvkov máte zatiaľ len v hlave. Preneste myšlienky na papier, zoberte do ruky farebný vzorkovník RAL a nebojte sa kombinovať. V ponuke je až 230 odtieňov. 

Ukážka vybraných odtieňov vzorkovníka RAL

Každý prvok rozhoduje

Ak je dom na svojom mieste, prichádza na rad celý exteriér. Ten tvorí záhrada a priestor pred stavbou. Ak túžite vytvoriť naozaj príjemné, pre návštevníkov nezabudnuteľné miesto, každý prvok bude hrať svoju rolu. Od prístrešku pre auto v prednej časti až po zložení kvetín a záhradné stavby v zadnom priestore.

Súčasná ponuka prvkov je široká. Materiál a jeho farebný odtieň je možné vytvoriť úplne na mieru. Netreba robiť kompromisy. Závisí len na vás. Súčasná doba praje kombinácii bohatej zelene a kovových stavieb. Hliník prináša nekonečnú variabilitu a neutralitu vo svojom prevedení, pritom si získava pozornosť eleganciou a moderným vzhľadom.

Ako zosúladiť pergolu?

Pergola sa postupne stáva nevyhnutnou súčasťou českých záhrad. Rovnako ako zimná záhrada obohatí celé miesto svojou funkčnosťou i vzhľadom. Medzi záhradnými stavbami vyniká svojou schopnosťou vytvoriť kombináciu s každým prvkom. Kompromisy nie sú na mieste. Antracitový odtieň je stále obľúbenou variantou, avšak už dávno nie povinnosťou. Konštrukcia je v ponuke v širokej palete farieb.

Ladiť s domom

Jedná sa o najproblematickejšie časť rozhodovacieho procesu. Pergola sa stáva spojením a prechodom medzi domom a záhradou. Ponúka sa buď pergolu dokonale zladiť s fasádou alebo vytvoriť veľmi sofistikovaný kontrast, ktorý dodá miestu na dynamike. Ak je dom v bielej farbe, ponúka sa tmavšie farby ako je antracit či široká ponuka šedej.

Ladiť s oknami

Okná sú výrazným prvkom. Nepodceňte je. Často sa naše obavy týkajú rozdielnosti materiálu. Budú plastové okná ladiť s hliníkovou pergolou? Odpoveď je jednoduchá. Áno, budú.

Ladiť s interiérom

Veľká sklenená posuvné okná s výhľadom na terasu úplne prepájajú priestor pod pergolou s interiérom domu. Tieto dva priestory by mali k sebe ladiť. Pokiaľ máte interiér vykonaný v industriálnom štýle, rovnaké atribúty ocenia aj pergola.  

Ladiť s plotom

V tomto smere je dobré zvoliť kontrastné farby. Pergola v studených farbách sa hodí k plotu v teplom odtieni. Napríklad kombinácia šedej a tmavšie červenej pôsobí veľmi zaujímavo.

Ladiť s kvetinami

Tu sa môžete doslova vyblázniť. Pergolu v bielom, šedom aj antracitovom odtieni možno doslova obsypať kvety v najrôznejších farbách.