MagazínAký je ideálny povrch pod záhradný pergolu?

Stavebná príprava pergoly je veľmi dôležitým krokom. Pri jej montáži je nutné zaistiť bezproblémové ukotvenie do domu, správne vyviesť elektroinštaláciu, a predovšetkým vytvoriť stabilný podklad. Ako na to? Možností je veľa.

Povrch musí pergole zaistiť dostatočnú stabilitu a zároveň chrániť konštrukciu pred koróziou. Kotvenie do krajiny vždy vyžaduje rovný a upravený terén. A nie je to iba o stavbe. Správne vybraný povrch rozhoduje tiež o celkovej estetike, nasledujúce údržbe a ďalšie funkčnosti.

Závisí tiež na výbere podlahy. Tá musí slúžiť nášmu účelu. Každý materiál vyniká inými vlastnosťami. Niektoré vyžadujú väčšiu starostlivosť, iné zase zle znášajú dážď a veľmi sa kĺžu. Ak terasa mieri na južnú stranu, chce to variant odolnejšie slnečným lúčom. Výber nesmieme podceniť, jedná sa totiž o výraznú položku v rozpočte.

Betónová doska

Veľa práce, avšak veľká stabilita. Betónová doska je stále veľmi využívaným riešením. Jej umiestnenie je nevratné a polohu už nedá zmeniť. Najprv je nutné vykopať jamu o hĺbke cca 30-40 cm. Po zhutnení zeminy kladieme cca 20 cm vrstvu hrubého štrku. Ten opäť upravíme napríklad vibračným valcom či žabou.

Teraz je na rade betónovanie dosky o sile približne 10 cm. Jeho silu môžeme podporiť kari sietí. Doska by nemala presahovať pôdorys pergoly, a to kvôli zatekaniu dažďovej vody. Všetko je nutné hneď na začiatku správne zmerať. Zároveň nezabudnite na mierny sklon.

Na betónovú dosku môžeme umiestniť viac druhov podlahy. Napríklad tú drevenú. Svojím vzhľadom vždy splynie s okolitou prírodou a dáva celému priestoru punc originality. Pokiaľ ju umiestnime na betónovú dosku, vytvoríme veľmi stabilný podklad. Osvedčenú klasiku predstavuje smrek, borovica či sibírsky smrekovec. Stále častejšie sa volí tvrdá tropická dreva.

Kombináciou dreva a plastu vznikol tzv. drevoplast (WPC). Z prírodného materiálu si vzal elegantný vzhľad, ktorý doplnil o dostatočnú tvrdosť, odolnosť, stálosť a ľahkú údržbu. Drevoplastové podlaha do pergoly vyniká jednoduchou montážou.

Betónové obrubníky a správne lože

Pre betónové či keramické dlaždice nemusíme nutne betónovať dosku. Vystačíme si s kvalitným a rovným podkladom. Základom sa stáva hrubšou štrk, ktorý dostatočne zhutníme. Následne by mala prísť ďalšia vrstva už jemného štrku. Ten starostlivo vyrovnáme. Obe vrstvy možno kombinovať s pieskom alebo podporiť kari sietí. Takéto lôžka je ohraničené zabetónovanými obrubníky. Vždy je nutné myslieť na dostatočný sklon na odtok vody.

Na podložie následne kladieme dlaždice, a to podľa ich zvoleného typu. Možností je veľká kopa. Betónová dlažba je veľmi stála a prakticky nezničiteľná. Rovnako ako keramická variant môže dôjsť k namŕzaniu, preto je nutné podlahu obohatiť o protišmykové prvky alebo ošetriť chemickými látkami.

Zámková dlažba pod pergolu

Tento typ je veľmi obľúbený a z hľadiska svojej pokládky sa nelíši od predchádzajúcich typov. Vrstva hrubého a jemného štrku musí byť dokonale vyrovnaná. Na ňu sa už pokladá dlažba, a to v danom systéme, aby bol zachovaný vzor. Ak všetko sedí a podlaha je rovná, prichádza zásyp pieskom. Celý proces pokladanie zámkovej dlažby do pergoly je veľmi rýchly.