MagazínAmnestia na čierne stavby - apríl 2024

Ak máte na svojom pozemku takzvanú čiernu stavbu, štát vám tento rok ponúka možnosť ako ju dodatočne zlegalizovať. V tomto článku si prejdeme čo sa tejto amnestie týka, aké podmienky musíte splniť a dokedy je možné využiť túto možnosť.

Od 1. apríla prišla do platnosti novela stavebného zákona, ktorá umožňuje dodatočne zlegalizovať čierne stavby. Čo to znamená? Stavebné práce je potrebné nahlásiť stavebnému úradu. Takú, ktorá nepresahuje 25 m2 je možné potvrdiť iba ohláškou pričom na stavby s plochou nad 25 m2 je potrebné vybaviť stavebné povolenie. Ak ste si na svojom pozemku zaobstarali dodatočnú stavbu ako záhradný domček, stodolu, bazén alebo väčšiu pergolu či zimnú záhradu bez toho, aby ste to ohlásili príslušným úradom, je takáto stavba klasifikovaná ako nelegálna.

Príkladom veľkej stavby môže byť aj naša XXL pergola, ktorá presahuje stanovenú plochu 25 m2. Ak by ste na svojom pozemku chceli takúto stavbu, napíšte nám na ponuky@hobbytec.sk zavolajte nám na číslo +421 909 100 200 alebo odošlite nezáväzný dopytový formulár a my vás stavbou prevedieme.

Pre ktoré stavby táto možnosť platí?

Konanie dodatočného skolaudovania je možné začať iba na žiadosť vlastníka nelegálnej stavby, pričom musí splniť zopár základných podmienok.

  • Daná stavba musí byť na vašom pozemku. Nedá sa skolaudovať stavba, ktorá je postavená u suseda alebo na pozemku, ktorého nie ste vlastníkom.
  • Stavba nesmie byť v ochrannom pásme. Jedno z pravidiel je aj to, že sa stavba nesmie nachádzať v oblasti, ktoré je klasifikované ako chránené.
  • Stavba musela byť zrealizovaná do 1.4. 2024; teda do dátumu začiatku platnosti tejto novely stavebného zákona. Na stavby, ktoré boli realizované po tomto dátume sa amnestia nebude vzťahovať.
  • Na stavbe nesmie byť už začaté konanie o odstránení alebo dodatočnom zlegalizovaní. Riešiť sa budú iba stavby, ktoré tieto povinnosti nesplnili.

Podľa vyjadrení ministra dopravy sa má amnestiou urobiť takzvaná hrubá čiara pred zavedením novej stavebnej legislatívy, ktorá bola odložená do 1. apríla 2025. Podľa nej sa má údajne prihliadať na nelegálne stavby prísnejšie. Bližšie a konkrétnejšie informácie by vám mal poskytnúť príslušný stavebný úrad, s ktorým budete dodatočné skolaudovanie riešiť.

Zdroj obrázkov: Unsplash, archív Hobbytec Slovensko