MagazínEloxovaný hliník ako ideálny materiál pre záhradné stavby

Čo je eloxovanie? Ide o povrchovú úpravu hliníka, kedy je vytvorená tvrdá vrstva oxidu. Výsledkom je väčšia odolnosť materiálu voči mechanickému poškodeniu. Zároveň dochádza k predĺženiu životnosti a údržba sa stáva jednoduchšie.

Zimné záhrady, pergoly, prístrešky pre auto a mnoho ďalšieho. Záhradné stavby a doplnky sa postupne obliekajú do hliníkového odevu. Jedná sa o populárne riešenie. Tento materiál vyniká svojím vzhľadom, kvalitou a univerzálnosťou. Vďaka tomu si nachádza svoje miesto na záhradách všetkých štýlov.

Nesmrteľný hliník

Eloxovanie predstavuje jednoduchý ale veľmi účinný proces. Samotný hliník je mäkký a ľahko sa špiní. Pri eloxovanie vzniká vrstva oxidu, ktorá týmto nežiaducim vlastnostiam zabraňuje. A pridáva niečo navyše. Povrch je následne veľmi odolný aj voči silným chemikáliám a poškriabaniu. Hliník si tak svoj lesk zachová po dlhé roky.

Záhradná architektúra

Eloxovaný hliník nachádza uplatnenie v rade odvetviach. Používa sa v mobilných telefónoch, fotoaparátoch, šperkoch, a predovšetkým v záhradnej architektúre. V minulých rokoch sa stal skutočným trendom pri realizáciách zimných záhrad, pergol a prístreškov pre auto.

Okrem spomínaných predností, nových majiteľov uspokojí predovšetkým svojou variabilitou. Hliníkové profily je možné prispôsobiť úplne na mieru. A nejedná sa len o finálnu rozmery a celkové prevedenie. Povrch je možné zladiť do akejkoľvek farby podľa vzorkovníka RAL. Stavba tak zapadne k akejkoľvek fasáde domu.

Eloxovanie proti korózii

Tvrdá vrstva oxidu hliníkový profil dokonale hermeticky uzavrie. Vzhľad zostáva rovnaký. Ovšem povrch je následne maximálne chránený proti korózii. K starnutiu materiálu tak príliš nedochádza a vy sa nemusíte báť, že po nejakej dobe budete musieť jednotlivé časti meniť.

UV žiarenie nemá šancu

Hliníkový profil sa najčastejšie dopĺňa o zastrešenie z polykarbonátu. Jedná sa o ideálnu kombináciu, ktorá spoločne odolá silnému UV žiareniu. Nehrozí tak vyblednutiu materiálu ani prehriatie interiéru. Strecha z polykarbonátu obsahuje účinný filter, ktorý tomuto náporu úspešne odoláva. Posedenie na záhrade si tak môžete užívať po celý rok. Za horúcich dní je pod pergolou vždy príjemní klímu. Prístrešok pre auto naopak ochráni pred vyblednutím laku.

V Hobbytec sa sústredíme na vlastnú výrobu stavieb z hliníkového materiálu. Pozrite sa do našej výroby