MagazínFotovoltaická technológia solárnych záhradných stavieb

Pripravili sme si pre vás menší slovníček častí nášho fotovoltaického systému. Ním disponujú všetky solárne stavby od základných prístreškov cez zimné záhrady až po autobusové zastávky. Jednotlivé prvky sa opierajú o najmodernejšie technológie.

Našim cieľom bolo zaistiť, aby všetky vyrobená energia mohla ísť do domu a prebytky sa ukladať do batérie na neskoršie časy. Je možné tiež zaistiť, aby solárne záhradné stavby boli úplne sebestačne a nezávislé na distribučnej sieti.

Aký typ solárnych panelov používame?

Ide o fotovoltaické tenkovrstvové monokryštalické panely. Tie môžu byť jednostranné či dokonca bifaciálne a pri svetlom podklade využívať difúzne svetlo. Takýto variant zvyšuje účinnosť systému až o 30%. Všetko vďaka prevedeniu sklo-sklo, kedy sú panely zalisované medzi dve vrstvy bezpečnostného skla.

Aký výkon následne môžu dosiahnuť? Na jednom bifaciálnom paneli vzniká výkon až 350 wp. Pergola o obľúbenej veľkosti 4,4 x 5,3 metra ponúkne 12 panelov s celkovým výkonom 4,2 kWp. To všetko pri zachovaní 10% transparentnosti.

Tabuľka výkonu solárnej pergoly SOLAR ENERGO

RozmerPočet panelovVýkon
329 x 364 cm6 panelov2,1 kWp
437 x 536 cm12 panelov4,2 kWp
760 x 536 cm21 panelov7,35 kWp

Optimizér fotovoltaických panelov

Ako názov napovedá, tak optimizér má funkciu optimalizovať jednotlivé panely, aby dosahovali vyššiu energetickú výťažnosť. Do celého systému vnáša smart funkcie, ktoré zaistia vyššiu spoľahlivosť. Ide napríklad o automatické vypnutie jednotlivých panelov, či ich monitoring za účelom sledovania výroby energie a správy systému. Konfigurácia potom prebieha pomocou mobilného zariadenia so systémami Android alebo iOS.

Asymetrický hybridný striedač

Najprv si treba povedať, na čo striedač slúži. Základná súčasť fotovoltaického systému premieňa jednosmerný prúd z panelov na striedavý. Teda na elektrinu, ktorú je možné následne použiť v domácnosti. Zároveň sa jedná o inteligentnú elektroniku, ktorá monitoruje výkon solárnych panelov a sleduje dôležité parametre celej siete.

Prívlastok hybridný potom znamená, že je schopný prevádzky v ostrovnom variante, kedy nie sme pripojení k distribučnej sieti, a zároveň vo verzii, kedy sme jej súčasťou. V praxi to znamená, že si sám určuje, či je lepšie čerpať energiu z uloženej batérie, z distribučnej siete alebo priamo zo solárnych panelov.

Pri našich solárnych stavbách využívame služby asymetrického striedača. Ten rozdeľuje výkon do viacerých fáz s ohľadom na to, kde je elektrina práve potrebná. Vyrobená energia tak pokrýva všetku spotrebu v dome a nič nepreteká do siete.

Monitorovacie príslušenstvo

Dôležitou súčasťou funkcie striedača je monitorovacie príslušenstvo. Vďaka nemu môžete sledovať prevádzku striedača zo svojho mobilného telefónu, a to prostredníctvom užívateľsky jednoduchej aplikácie. Tu získate kompletný prehľad o spotrebe a stave uloženej energie.

Baterie Growatt

Nami použité batérie vynikajú flexibilne voliteľnou kapacitou od 7,58 kWh do 25,6 kWh. Vďaka tomu získate dostatok priestoru si elektrinu uložiť na čas, kedy bude nebo pod mrakom. Takto účinné batérie ešte viac umocňujú sebestačnosť solárnych záhradných stavieb. Vďaka tomu si ich môžete postaviť na akomkoľvek mieste bez toho, aby ste ich zapojili do distribučnej siete.