MagazínFotovoltaika na záhradnej stavbe je lepšia ako panely na rodinnom dome

Titulok hlása odvážne ale pravdivé tvrdenie. Na spojenie fotovoltaického systému a záhradných stavieb sa schyľovalo dlhé, chýbalo však funkčné a elegantné riešenie. Nám sa podarilo spojiť hliníkovú konštrukciu a zastrešenie z bezpečnostného skla, do ktorého sú solárne panely úplne integrované. Výsledok posúďte sami.

Je jasne, že využitie solárnej energie sa stáva aktuálnou témou. Tlak na využitie obnoviteľných zdrojov zo strany autorít je výrazný. Neistá zahraničná situácia len pritopila k negatívnym okolnostiam na tuzemskej energetickej scéne. Rastúce ceny energie sa dotýkajú každej domácnosti.

Fotovoltaický boom sa pomaly vracia a každý už premýšľa, akým smerom ho uchopiť. Solárne panely na strechách rodinných domov získavajú obrovského konkurenta. Solárne panely zabudované do zastrešenia záhradnej stavby sú elegantnejšie a ponúknu rovnaký výkon.

Strecha domu vs. záhradná stavba

Prirobené obrie solárne panely na strechách rodinných domov sú nevzhľadné a nepraktické. Solárne pergoly, zimné záhrady a prístrešky pre auto integrujú fotovoltaický systém priamo do svojho zastrešenia. Panely sú implantované do bezpečnostného skla a celé poňatie pôsobí veľmi moderne.

Z hľadiska výkonu nič nestratíte. Solárna záhradná stavba v rozmere 6 x 4, ktorý patrí k tým najčastejším, sa vyrovná fotovoltaickému systému bežného rodinného domu. Pergolu či prístrešok je navyše možné umiestniť na najvhodnejšie miesto na záhrade. Na také, kde bude slnko svietiť celý deň s najväčšou intenzitou.

Rýchla návratnosť

Silné argumenty musia doplniť silné čísla. Pokiaľ si chystáte vytvoriť kryté záhradné posedenie a zároveň nájsť riešenie, ako ušetriť na ročných výdavkoch za elektrinu, môžete zabiť dve muchy jednou ranou. Rozmery hliníkovej konštrukcie záhradnej stavby je možné prispôsobiť vysnenému výkonu fotovoltaického systému. Zastrešenie so solárnymi panelmi bude mať aj tieniacu funkciu, avšak pri zachovaní dostatočnej transparentnosti.

Zlatá investice do budoucna

A kedy je najlepší čas investovať do solárnej záhradnej stavby? Práve teraz. Očakávame, že dopyt bude rásť a technológie sa budú zdražovať. Navyše už vieme, že sa fotovoltaické riešenie naozaj oplatí, tak prečo si nechávať utekať príležitosť.

Pokiaľ chcete rýchlu návratnosť investície, je dobré spotrebovávať aspoň 70 % vyrobenej energie. Solárne záhradné stavby sú vybavené batériou, ktorá vám pomôže energiu schovať na budúce využitie. Môžete tiež zvoliť medzi ostrovným variantom a pripojenie k distribučnej sieti. Prvé riešenie bude slúžiť iba pre vás a je ideálne na miesta, kde nie je pripojenie k elektrine. Pri druhej možnosti sa priamo pripájate k distribučnej sieti a máte možnosť energiu predávať ostatným.