MagazínHistória prístreškov pre auto

To máte hliníkové prístrešky, oceľové prístrešky, prístrešky voľne stojace, prístrešky prikotvené k stene, prístrešky s bočnou stenou a mnoho ďalších. Ponuka je široká a neustále sa rozširuje. Prakticky si môžete vytvoriť variant úplne na mieru. Odkiaľ tento typ stavby prišiel a aká je jeho budúcnosť?

K dnešnej podobe ušiel prístrešok dlhú cestu. Svoje korene datuje do 19. storočia, kedy sa vo Francúzsku začali zakrývať priestory pred vstupmi do hotelov a bohatých domácností. Ľudia tak mohli opúšťať svoje kočiare úplne chránené pred prírodnými živlami. Naozajstný prístrešok vzniká až v prvej polovici 20. storočia.

Inovatívni americkí architekti v prístrešku videli dizajnovo čistý prvok, ktorý môže plniť množstvo funkcií. Napríklad sa tvrdilo, že ľudia budú mať pod prístreškom väčšiu motiváciu upratovať harampádie. Oproti garáži nezostávajú vecí skryté za múrmi, ale sú na očiach každému okoloidúcemu. Hlavnú úlohu však stále zohrávala ochrana automobilu.

Moderné využitie

Popularita prístreškov rapídne rástla od 50. rokov minulého storočia. Ich jednoduchosť odpovedala na trendy v architektúre. Na výstavbu garáže potrebujete veľa miesta a peňazí. Musíte vybudovať základy, obvodové múry a investovať do ďalších doplnkov, ktoré súvisia s ventiláciou a osvetlením. Pri prístrešku je realizácia oveľa jednoduchšia, navyše poskytuje takmer rovnakú ochranu. A je ďaleko ekologickejšie.

Prístrešok ponúka nekonečnú variabilitu vo svojom designe. Prístrešky pôvodne začínali ako taká predĺžená ochranná ruka domu. Strecha iba prečnievala cez stenu a chránila miesto blízko vstupu do obydlia. Postupne sa z prístrešku stávala samostatná stavba, ktorá buď zostala pripojená k domu, alebo ju odvážnejší nechali voľne stojaci.

Drevené prístrešky postupne doplnila variant z umelých materiálov. Hliník dnes ponúka širokú ponuku rôznych typov, navyše pod seba zvládne schovať aj väčšie automobily. Oceľ vyniká svojim dizajnom a veľkou výdržou.

Trendy a budúcnosť

Dopyt po prístreškoch sa posúva do atypického prevedenia a rozmerov. Ľudia objavili krásu v ich variabilite. Preto sa stavia parkovacie státie pre dodávky, obytné vozidlá či varianty pre viac automobilov. Trendom je hliníkový materiál, ktorý umožňuje vytvoriť produkt úplne na mieru. V ponuke sú rôzne tvary striech a nekonečne farebných odtieňov.

Prístrešky pre auto sa tiež využívajú na množstvo ďalších činností. Napríklad na skladovanie materiálu a načiní. Zároveň si ich ľudia kupujú s cieľom si pod nimi užiť posedenie s rodinou a priateľmi. Z toho dôvodu je väčší tlak na ich finálny design a spracovanie.

A budúcnosť? Je pravdepodobné, že sa prístrešky budú vyvíjať s automobilovým priemyslom. Pokiaľ ceste ovládnu hybridné alebo dokonca plne elektrické vozidlá, prístrešky sa určite prispôsobia. Najčastejšie sa spomínajú solárne panely, ktoré by sa umiestnili na strechu. Ekológia bude hrať veľkú úlohu. Taký prístrešok potom bude schopný elektrinou dobíjať vozidlo, prípadne dodávať energiu do celého domu.