MagazínInšpirácia na pestovanie v skleníku

Máte radi čerstvú a chutnú zeleninu aj v zimnom období? To nemusí byť zas tak veľký problém. Potrebujete iba dve základné veci - záhradu a skleník.

Máte radi čerstvú a chutnú zeleninu aj v zimnom období? To nemusí byť zas tak veľký problém. Potrebujete iba dve základné veci - záhradu a skleník.
 

Kúpte si skleník

Bez záhrady nie je možné záhradníčiť a bez skleníka nie je možné záhradníčiť v zime. Zaobstarať sa dá polykarbonátový skleník a skleník z klasického skla. Oba typy ale bude nevyhnutné zakúpiť. Svojpomoci si ich postavíte len ťažko. Sklenený skleník navyše potrebuje betónové základy, čo je ďalší problém. Doma si môžete sami zriadiť maximálne fóliovník, ten však nemusí v mrazivých zimách obstáť. Stačí, keď sa pretrhne fólia a zeleninu si môžete zase chodiť kupovať do obchodu.
 

Zelenina každý deň na vašom stole

Nie v každom obchode dostanete čerstvú a šťavnatú zeleninu. Hlavne kupovaná paradajky sú v zime takmer nepožívateľná. Chýba im chuť a často bývajú nahnitá. Vďaka skleníku si však môžete vypestovať svoje vlastné. Stačí si vybrať odrodu a môžete ísť na to. V dobre zaizolované skleníkov sa darí aj paprikám, prípadne zelenému šalátu. Sklenik vám zaistí každodenný prísun vitamínov. A hlavne v zime sú vitamíny veľmi dôležité.
 

Exotické ovocie

Vitamíny sa neskrývajú len v zelenine, ale aj v ovocí. V skleníkoch sa aj v našich zemepisných šírkach darí exotickému ovociu. Citrusové plody medzi pestovateľmi majú asi najväčšiu popularitu. Vypestovať si svoj vlastný pomaranč ale nie je jednoduché ani v skleníku. Chce si to poriadne naštudovať podmienky, v ktorých sa tomuto ovociu darí, a potom tieto podmienky nasimulovať v skleníku. Nie je to jednoduché, ale rozhodne to ide.
 

Oplatí sa

Každý, kto záhradníčenie aspoň trochu rozumie, by si mal zaobstarať skleník. Vďaka nemu sa dajú po celý rok pestovať nielen plodiny, ktoré sú u nás dobre známe už celé stáročia, ale tiež napríklad exotické ovocie. Ovocie a zelenina, ktoré nájdete na pultoch slovenských obchodov v zimnom období, nestojí za moc. Tak prečo si nevypěstovat svoje vlastné? Vďaka skleníka to ide.