MagazínInvestície do mobilného domu

Mobilný dom ako investícia? Prečo nie. Tento štýl bývania v posledných rokoch búra predsudky a začína sa presadzovať aj na slovenský trh. Oproti klasickej, murované variante ponúkne ďaleko širšie využitie a možno ho meniť podľa našich preferencií aj podnikateľských zámerov.

Mobilný dom je verný svojmu menu, možno ho teda kedykoľvek presťahovať. Navyše vyniká svojou variabilitou. Klasické obydlia je veľmi nákladné rozširovať či meniť jeho dispozície. Mobilný dom túto schopnosť ponúka. Ak sa tak rozhodneme, že ho už nemožno využívať ako rodinné sídlo, môžeme z neho ľahko urobiť rekreačnú chatu či sídlo našej spoločnosti. A je toho viac.

Stavebné povolenie

Minimálne vo väčších mestách si ľudia postupne zvykajú na to, že radšej využijú služieb developerských spoločností, namiesto aby si robili starosti so zdĺhavým procesom stavebného povolenia. U mobilného domu sa týmto strastiam vyhneme.

U tohto štýlu bývania nie je stavebné povolenie potrebné. Podľa zákona sa totiž jedná o výrobok, ktorý plní funkciu stavby. Aj napriek tomu je však súhlas príslušného úradu nutný. Stavba musí byť v súlade s cieľmi a úlohami územného plánovania. Tento postup je však oproti získanie stavebného povolenia ďaleko jednoduchšie.

Investície na viac časti

Moduralita je jednou z hlavných predností mobilného domu. Pre začiatok si môžete kúpiť iba hlavnú časť a tú následne rozširovať podľa potreby. Investícia sa tak dá rozdeliť na viac častí. Obydlia môže rásť spoločne s rodinou alebo rozrastajúcimi sa podnikateľskými zámermi.

Ku krátkodobému prenájmu

Vďaka týmto vlastnostiam môžu mobilné domy slúžiť ku krátkodobému prenájmu. Bez väčších starostí spojených so stavebným povolením sa môžu umiestniť na pekná miesta do prírody. A následne iba pozvať prvých hostí.

A do zelene sa drevostavby dokonale hodí. Ich konštrukcia je vyrobená z plne recyklovateľných SIP panelov. Navyše sú prispôsobené pre akýkoľvek typ vykurovania, vrátane toho solárneho.

Možnosť zmeny účelu

Mobilný dom je určený pre široké spektrum využitia. Vďaka moderným technológiám umožňuje je celoročne obývateľný. Zároveň je ideálna aj ako prechodné bývanie. Náklady na obstaranie sú nízke a jeho stavba trvá iba niekoľko týždňov.

Aj keď si následne kúpime dom s betónovými základmi, mobilné verzie sa nemusíme vzdávať. Ľahko sa dá presťahovať na iné miesto a môže slúžiť ako chata.