MagazínKúzlo malého mobilného domu

Pre niekoho nepochopiteľné bývanie, pre iného splnený sen. Malé mobilné domy ponúknu na pár metroch všetko potrebné, a ešte veľa navyše. Poskytnú vám sympatický spôsob života, ktorý za nízke náklady splní vysoké nároky.

Menšie obstarávacia cena, ekologickosť a variabilita. To sú len základné výhody mobilného domu. Ten si v posledných rokoch postupne ukrajuje väčší a väčší krajec z realitného trhu. Firmy, ktoré sa týmto štýlom bývania zaoberajú, vytvárajú architektonicky i funkčne stále zaujímavejšie obydlia. A s jedlom rastie chuť. Popularita mobilných domov rastie a tí najodvážnejší v nich vidí blízku budúcnosť.

Od toho najdôležitejšieho

Cena. Mobilný dom je možné zaobstarať za niekoľko sto tisíc korún. Dnes za to dostanete kvalitnú konštrukciu s dostatočným zateplením, aby bolo možné stavbu obývať celoročne. Súčasťou môže byť aj moderné strešné kúrenie, plastové okná a kompletné fasáda. A ak budete chcieť, môžete z mobilného domu vytvoriť miesto k životu, ktoré vám bude závidieť aj majiteľ murované varianty. Inšpirujte sa v galérii!

Efektívne minimalizmus

Ešte pred zaobstaraním mobilného domu je dobré si povedať, koľko metrov štvorcových k životu potrebujete. Ponuka je široká a môžete začať už na 25 m². Pre mladý pár či ako víkendová chata ideálne. Ak očakávate rodinu bude vhodnejším riešením dom o väčších parametroch. Malé mobilné domy ponúknu pokojne aj rozmer 4 + kk, čo sa vyrovná bežné bytovej jednotke, avšak bez susedov.

Rýchla výstavba v prírode

Mobilné domy sú navrhnuté z prírodných ekologických materiálov. Navyše nepotrebujete základy, do krajiny kopete minimálne. Dom je prispôsobený na ekologický typ vykurovania. Na strechu môžete umiestniť solárne panely a znížiť tak celkové prevádzkové náklady na minimum.

Samotná montáž je veľmi rýchla. Niekoľko mesiacov od prvotných plánov môžete bývať. Hotová stavba vám príde na miesto a všetko je pripravené na bývanie. V Hobbytec vám zabezpečíme dopravu prostredníctvom špecializovanej firmy.

Od bývanie po sídlo firmy

Všetky spomenuté výhody malých mobilných domov im dávajú veľmi široké využitie. Rýchlosť výstavby a nízka cena sa môže hodiť spoločnostiam, ktoré majú priemyselný areál a potrebujú zázemie pre zamestnancov. Pre niekoho, kto túži mať víkendové útočisko mimo ruchu mesta, môže mobilný dom slúžiť ako chata či chalupa. Opäť k nim nebudete potrebovať základy alebo dlhé prípravy.

Stavebné povolenie malého mobilného domu

Dlhé papierovanie v súvislosti so stavbou je strašiakom každého staviteľa. U mobilných domov sa stavebnému povoleniu môžete vyhnúť. Vo väčšine prípadov vám bude stačiť územný súhlas. Aj keď je mobilný dom podľa zákona iba "výrobok plniace funkciu stavby" musí spĺňať všetky dôležité požiadavky. S takou stavbou potom nie je spätá kolaudácie, a preto ju ihneď môžete obývať.

Viac o samotných požiadavkách v našom minulom článku.