MagazínLahodná šalátová uhorka - jedine z vlastného skleníka

Šalátové uhorky sú široko obľúbenou zeleninou. A ak nás neláka konzumácia zavädnutých uhoriek s hypermarketu a máme vlastné skleník, Vypestujte si vlastné. Stačí dodržať pár pravidiel.

5.5.2017
 
Šalátové uhorky sú široko obľúbenou zeleninou. A ak nás neláka konzumácia zavädnutých uhoriek s hypermarketu a máme vlastné skleník, Vypestujte si vlastné. Stačí dodržať pár pravidiel.
 

 

Uhorky vhodné do skleníka

Uhoriek je veľa druhov, ale ako vybrať tú správnu? V súčasnej dobe sú na trhu semienka uhoriek, ktoré nepotrebujú k plodeniu opeľovače. Ide o odrody partenokarpická. Pokiaľ zvolíme tento druh, neurobíme chybu. Ak nie, pravdepodobne sa vytúžených plodov nedočkáme.
 

Ako pestovať šalátové uhorky?

Najprv vysejeme semená do výsevné misky so substrátom, optimálne do pareniska. Semená vysievame v marci alebo apríli. Asi za týždeň majú rastlinky vyvinuté maternicovej lístky a takto ich môžeme presadiť do kvetináčov. Najneskôr do 3 týždňov narastú pravé listy a v tomto období môžeme sadenice presadiť do skleníku alebo fóliovníku. Optimálna teplota pre předpěstění sadeníc uhoriek je v rozmedzí 15 - 20˚C.
 
 
Tip:
 
Uhorky sú veľmi náročné na hnojenie hnojivami bohatými na dusík, ale súčasne nemajú rady prehnané hnojenie priemyselnými hnojivami. Ak nemáme k dispozícii kvalitné hnojivo z vlastného kompostu, hnojíme až v priebehu vegetácie. Uhorky sú veľmi citlivé na všetky prípravky na báze chlóru, preto sa im vyhnite. Chlór negatívne ovplyvňuje klíčenie rastlín a ich následný rast.
 

Druhy šalátových uhoriek

Vista F1 je typická hadovka vhodná do skleníka. Je asi 35 - 40 cm dlhá a má lahodnú chuť.
Tribute F1 má vynikajúcu, šťavnatú chuť, dlhá takmer 30 cm, ideálne do skleníka.
 
Baby1 krátka hadovka s pevnou šupkou, vhodná na celoročné pestovanie v skleníku. Zberá sa plody o veľkosti 8 - 10 cm.
Paladinka je stredne až tmavo zelená s dĺžkou 18 - 20cm. Vhodná skôr pre vykurované rychlírny.