MagazínLeto na terase

Počas letnej sezóny sa značná časť života mnohých rodín odohráva na terase. Je dôležité, aby bola terasa miestom, kde sa budeme cítiť dobre.

19.4.2017

Počas letnej sezóny sa značná časť života mnohých rodín odohráva na terase. Je dôležité, aby bola terasa miestom, kde sa budeme cítiť dobre.

Výber miesta pre terasu

Ak zvažujete výstavbu alebo prístavbu terasy, je dobré nájsť najprv vhodné miesto. Dôležitá je teda nielen orientácia miesta k svetovým stranám, ale aj prístupnosť na terasu z domu a možný priechod cez terasu na záhradu. Volíme tiež miesto, ktoré je ideálne v závetrí s výhľadom do zelene záhrady.


Vybavenie terasy

Pri plánovaní terasy, je žiaduce rozvrhnúť si užívateľský priestor. Kde bude záhradné posedenie, kam umiestnime gril či stolík alebo záhradný ohrievač. Na základe týchto rozvrhnutie je potom vhodné inštalovať elektrické rozvody. Až potom neskôr budeme plánovať doplnenie terasy automatickú markízou, budeme si pochvaľovať, ako sme boli pri svojom plánovaní prezieraví.


Obklady na terase

Aby terasa dobre slúžila, je vhodné vopred si rozmyslieť, aké obloženie na nej umiestnime. Na základe tohto rozhodnutia pripravíme kvalitne vyspádovaný podklad obloženie podlahy. Môžeme zvoliť z mnohých materiálov. Vhodné sú klasické keramické dlaždice, drevený obklad, betónové dlaždice alebo prírodný kameň. Každý z týchto materiálov má svoje špecifiká pokládky a následnej údržby.


Obkladové materiály

V prípade voľby keramických dlaždíc je žiaduce zvoliť dlaždice mrazuvzdorné a protišmykové. Je vhodné vyberať zo svetlých materiálov, ktoré v lete po prehriatie nebudú nepríjemné na dotyk. Ak volíme drevené obloženie, vyberajme z tvrdých drevín a pamätajme na pravidelné chemické ošetrenie dreva. Betónové dlaždice majú veľmi dlhú životnosť a sú takmer bezúdržbové. Taktiež kamenné dlaždice, ktoré sú navyše veľmi originálnym a vkusným doplnkom každého priestoru.


Tip:

Pre zvýšenie komfortu je vhodné zvážiť obstaranie vhodného zastrešenia či tienenie, poprípade rolovacích stien pergol. Týmito prostriedkami si iste sezónu pobytu na terase predĺžime.