MagazínMáj na záhrade

Mesiac máj a kvitnúce záhrada k sebe neodmysliteľne patria. Máj, je mnohými považovaný, za najkrajší mesiac v roku. Jeho krása je však vyvážená naším dvojnásobným pracovným nasadením pri starostlivosti o záhradu.

11.5.2017
 
Mesiac máj a kvitnúce záhrada k sebe neodmysliteľne patria. Máj, je mnohými považovaný, za najkrajší mesiac v roku. Jeho krása je však vyvážená naším dvojnásobným pracovným nasadením pri starostlivosti o záhradu. To, že sa pri jarnom rozpuku hlásila k životu nielen okrasná zeleň, ale aj mnohé druhy odolných burín je zrejmé. A to, že sme ich nemali čas vymiesť čoskoro s prvými jarnými lúčmi sa nám môže v máji značne vypomstiť. Burina rastie ako o preteky a my musíme včas zasiahnuť, aby neovládla celú našej záhradu.
 
Po ľadových mužoch (12. - 14. mája) vysádzame, do už upravených záhrad i chúlostivejšie rastliny. Ide najmä o hľuznaté rastliny (tulipány, narcisy, jesienka, georgíny, ai.) Ďalej potom muškáty, ľalie a surfinie. Nezabúdajme osadiť tiež zeleninové záhony paradajkami, paprikami, uhorkami, dyňami, cuketami či zelerom. Práve v máji je vhodné množenie trvaliek, osadzovanie truhlíkov a kvetináčov, ktoré nám ozdobia pergoly, altánky, ale aj okná rodinných domov. U pergol si môžeme z vhodných popínavých rastlín vytvoriť kvetinovú stenu.
 
Horúce letné mesiace sa rýchlo blíži a vysadené rastliny i dreviny je potreba chrániť pred uschnutím dostatočnou závlahou. Rastliny teda priebežne zalievame a podľa potreby prihnojujeme. Dôležitá je aj ochranu proti škodcom, ktorým sa s pribúdajúcim teplom veľmi darí. Ak máme na záhrade vodné fontánu či jazierko je nutné tieto vyčistiť a zbaviť nežiaducich rias.
 
S pribúdajúcim teplom sa potom zamerajte na zálievku a sekanie či kosenie trávy. S tým nám pomôže kosačka na trávu. Zavlažovanie trávnika je nevyhnutné pre jeho dobrú kondíciu. Nie je vhodné ho zavlažovať denne. Ideálne je zavlažovať čo tretí deň, s prihliadnutím na miestne klimatické podmienky. Nezabudnite, že nielen slnečné lúče, ale aj veľmi silný vietor plochu trávnika vysušuje. Ak máme možnosť využitia dažďovej vody, je pre zavlažovanie veľmi vhodný systém automatického zavlažovania.
 
Kosenie versus kosenie trávy. Kosačiek na trávu je mnoho druhov. Pri jej robení je dobré myslieť nielen na pohon, ale aj na to, akú veľkú plochu trávnika budeme pomocou kosačky ošetrovať. Na malé plochy postačí vretenová kosačka, ktorá trávnik nekosí, ale vlastne strihá. Ide o veľmi šetrný a ekonomický spôsob ošetrenia trávnika. Avšak na veľké plochy si asi zaobstaráte skôr rotačnú kosačku. Benzínovú, elektrickú alebo aku pohon. Tieto kosačky sú potom navyše väčšinou dovybavené pojazdom, ktorý uľahčuje manipuláciu s kosačkou.