MagazínNa stavbu pergoly nie je nikdy neskoro

Je pravda, že pergolu si kupujeme, montujeme a staviame skôr od jari do jesene. Ale na jej plánovanie je vhodný čas kedykoľvek. A ak chcete, aby vám pergola slúžila dlho a dobre, je jej perfektný plán na mieste.

27.10.2017

Je pravda, že pergolu si kupujeme, montujeme a staviame skôr od jari do jesene. Ale na jej plánovanie je vhodný čas kedykoľvek. A ak chcete, aby vám pergola slúžila dlho a dobre, je jej perfektný plán na mieste.
 
 

Hliníková pergola se sklem na zakázku série Superior Solar Roof XSKam umiestniť pergolu

 
Už dávno neplatí, že pergola je podlubie z prírodných materiálov tvoriacich ľahké zastrešenie, niekde v priestore záhrady nad lavičkami, kde tvorí romantické posedenie. Pergola v dnešnom slova zmysle plní najmä ideálne zastrešenie terasy. Stále sa ešte vsádza na klasický materiál, ktorým je drevo, ale na rovnakú priečku obľúbenosti sa šplhá ľahký a univerzálny hliník.
 

Hliníkové konštrukcie

Pergola z hliníka je výbornou voľbou. Hliník je veľmi prispôsobivý materiál. A hoci je ľahký, je veľmi pevný a odolný. Tým, ako je nenápadný pôsobí elegantne a možno ho doplniť veľmi rôznorodo. Hliníková pergola sa hodí k modernému montovanému domu aj ku klasickej murovanej stavbe. Je nadčasová a univerzálna. A neopomenuteľný bonus je, že je vďaka povrchovému ošetreniu bezúdržbová.

 

Povrch hliníkovej konštrukcie

 
Nami dodávané hliníkové konštrukcie sú ošetrené eloxovaním. Eloxovanie sa hovorí tiež anodizácia a ide o povrchovú úpravu hliníka pomocou elektrolytickej oxidácie. Pomocou tejto tepelne chemickej povrchovej úpravy sa vytvorí na povrchu hliníka vrstva oxidu hlinitého, ktorá je veľmi tvrdá a už ďalej neoxiduje a chráni hliníkovú konštrukciu pergoly pred ďalšou oxidáciou a následnou možnou koróziou.
 

Výhody konštrukcie z hliníka

Výhodou pergoly z hliníka je nielen jej elegantný vzhľad, subtílnosť, ale pevnosť, ale aj možnosť, že si možno vybrať zo širokej farebnej škály, tak aby pergola dokonale ladila s miestom, na ktoré ju umiestnite. Hoci sa zdá, že je hliníková konštrukcia veľmi ľahká je doplnená zosilnenými profily, ktoré zvyšujú jej odolnosť pri možnom zaťažení vetrom alebo snehom.
 

Sklo alebo polykarbonát

Hliníkovú konštrukciu pergoly možno smelo kombinovať s klasickým sklom, ktoré by malo mať parametre bezpečnostného skla, ale aj s moderným polykarbonátom, ktorý sa vyznačuje vysokou odolnosťou aj pevnosťou. A je rovnako ako sklo pri zastrešenie pergol hojne využívaný.