MagazínOsvětlení v zimnej záhrade a pergole

Záhradný stavbu si kupujeme s cieľom v nej tráviť väčšinu voľných chvíľ. Za príjemného počasia sem presúvame väčšinu aktivít a k nim je dôležité mať dostatok svetla, či už ide o to prírodné či umelé. Ako ho získať? Riešenie je veľa. Pergola aj zimná záhrada sú v tomto smere veľmi variabilný.

Nespornou výhodou záhradných stavieb je neustály prísun prirodzeného svetla. Aj v zimnej záhrade máte vďaka veľkým preskleným stenám stále k dispozícii čerstvé slnečné lúče. Ako s týmto aspektom maximálne pracovať?

Prirodzené svetlo pre naše zdravie

Práca s prirodzeným svetlom a jeho maximálne využitie je gro modernej architektúry. Jeho dostatok či nedostatok výrazne ovplyvňuje prostredie, v ktorom žijeme. V našich domovoch trávime väčšinu času a je dôležité, aby sme sa tu cítili maximálne príjemne. Každý aspekt má následne vplyv na kvalitu práce a odpočinku.

Tvorba vitamínu D, vplyv na cirkadiánny rytmus a lepšiu pozornosť. Pozitívnych efektov prirodzeného svetla na náš organizmus je bezpočet a každý z nás vie, že pobyt pod nezakrytým nebom je pre zdravie prospešný. Veď drvivá väčšina z nás má lepšiu náladu za slnečného letného dňa ako v priebehu tmavej zimy. Tu môže pomôcť zimná záhrada či pergola.

Otvorená zimná záhrada

Obe záhradné stavby zväčšujú interiér domu o ďalší priestor. O priestor, ktorý je v priamom kontakte s prírodou. A ak sem presunieme väčšinu aktivít, napríklad stále bežnejšie home office, určite získame pár bodov do pozitívnej nálady.

Predovšetkým v zimnej záhrade môžeme tráviť aj daždivé či chladnejšie dni. Jej konštrukcia bola ocesaný na jednoduchý tvar, ktorý dáva dostatok priestoru pre veľké sklenené steny. Prirodzenému svetlu nič nebráni k prístupu dovnútra. V prípade pekného počasia, možno bočné steny úplne otvoriť.

Nepodceňte ani výber zastrešenia. Sklo funguje inak ako polykarbonát. Vždy je potrebné myslieť na orientáciu zimnej záhrady a silu slnečných lúčov. V ponuke je tiež široké portfólio tieniacich prvkov. Otočné lamely bioklimatických zimné záhrad ponúkajú vyššiu úroveň práce s prirodzeným svetlom. Ich sklon je možné prispôsobiť intenzite slnečných lúčov. Tu sa vždy budete cítiť maximálne pohodlne.

Aká svietidlá vybrať?

Priestor zimnej záhrady či pergoly sa dá ozvláštniť aj umelým osvetlením. Hliníková konštrukcia ponúka ľahký prístup elektrickým rozvodom a výrazne uľahčuje inštaláciu svietidiel. Pri výbere je dobré sa riadiť vzhľadom záhradné stavby a budúcim využitím.

Častým riešením je bodové LED osvetlenie umiestnené v krokvách. Tento variant zabezpečí príjemnú a dostatočnú intenzitu pri večernom posedení. Zimnú záhradu je dobré obohatiť o viac typov. Pokiaľ bude stavba čiastočne nahrádzať obývacia izba, môžeme sem umiestniť aj stojacu lampu či dizajnové múdra svietidlá.