MagazínPergola: tradičná záhradná stavba s mnohými možnosťami využitia

Pergolu spájame s vonkajším posedením od nepamäti. Avšak súčasné poňatie pergoly je trochu odlišné od poňatie minulého. V minulosti bola pergola vždy drevená dekorovaná popínavými rastlinami, ktoré svojim užívateľom ponúkali ochranu pred slnkom a útulnú zelenú oázu.

17.8.2017

Pergolu spájame s vonkajším posedením od nepamäti. Avšak súčasné poňatie pergoly je trochu odlišné od poňatie minulého. V minulosti bola pergola vždy drevená dekorovaná popínavými rastlinami, ktoré svojim užívateľom ponúkali ochranu pred slnkom a útulnú zelenú oázu.

 

Tieň nadovšetko

Rastliny síce dokážu do istej miery ponúknuť tieň aj závetrí, ale väčšiu ochranu zabezpečuje voľba vhodného zastrešenia a bočných stien. A to je súčasné poňatie moderné pergoly.

Na trhu sú v súčasnosti veľmi moderné a dizajnové stavby, z ktorých si vďaka použitým materiálom vyberie každý. Prečo stavať pergolu svojpomocne, keď odborníci už projektovali a zostavili rôzne typy pergol, ktoré sú praktické, pekné a nájdu široké možnosti využitia.

Pergola len na posedenie

Už dávno neplatí, že pergolu možno využiť len na príležitostné odpočinku na záhrade. Pergoly sú hojne využívané aj nad priestorom predzáhradiek reštaurácií či kaviarní. A ak sa vrátime späť na záhradu, nie je nezvyčajné, že je vhodne vybraná pergola využívaná na zastrešenie miesta pre státie auta či k zastrešenie miesta pre vírivku či záhradný bazén. Možností jej využitia sú široké.

Posedenie pod pergolou

Drevená pergola z lepeného dreva je výbornou voľbou pre zastrešenie terasy. Tento typ pergoly je dodávaný v niekoľkých základných prevedeniach a možno ich zmontovať svojpomocne. Montáž konštrukcie je suchá a pergolu možné zostaviť v akomkoľvek ročnom období. Lepené drevo je vysoko odolné a je doplnené zastrešením z polykarbonátu či lexanu, ktoré majú vysokú mechanickú odolnosť a sú stálofarebné.

Auto v suchu

Hliníkový prístrešok pre auto série PJR je vo svojej podstate radený medzi pergoly, ktorej účel je zrejmý. Hliníkový prístrešok je dodávaný v rôznych rozmerových variantoch a tak možno zastrešiť nielen bežné vozidlo, ale aj karavan či viacerým vozov súčasne. Výhoda tohto prístrešku je, že je samonosný a nepotrebuje kotvenie do stavby. Strešná krytina je z vysoko odolného lexanu, ktorý vyzerá ako sklo.

Je libo zastrešiť vírivku

Zastrešené posedenie je bežná prax, ale prečo nezastřešit menší bazén alebo vírivku? Hliníkový altánok Verona s moskytiérou je pre tieto účely viac ako vhodný. Vysoko stabilný altánok zaujme svojím nadčasovým prevedením na prvý pohľad. Podľa priloženého návodu ho možno ľahko zmontovať a postaviť na potrebné miesto. Jeho výhodou je, že je stabilný, odolný, ale mobilný.