MagazínPodľa čoho vyberať prístrešok pre karavan a obytný automobil?

Neustále na ceste. Zaparkovať na akomkoľvek mieste, bokom od civilizácie a užiť si tam nerušené okamihy. Majitelia karavanu milujú prírodu a nekonečnú cestu pred sebou. Avšak občas nastane chvíľa, kedy sa treba vrátiť do životnej rutiny a svoje obytné vozidlo nechať stáť pri dome. Vhodný prístrešok mu môže poskytnúť ideálne útočisko. Podľa čoho ideálny variant vyberať?

Kam s ním? Nerudovská otázka môže trápiť nejedného majiteľa obytniaka. Garáž, ktorá by si poradila s jeho rozmermi sa nerozdáva na každom rohu a nechať ho stáť bez ochrany sa nehodí. Ponuka je však široká. Hliníkový aj oceľový materiál dáva veľké možnosti.

Z čoho bude prístrešok vyrobený?

Oba spomínané materiály vynikajú odolnosťou a spracovaním. Konštrukcia hliníkového prístrešku je vo väčšine prípadov vybavená špeciálnou ochranou. Tzv. eloxovanie, kedy je na povrchu vytvorená vrstva oxidu, zaistí prístrešku nesmrteľnosť, kedy nebude náchylný na mechanické poškodenie. Zároveň si svoj lesk zachová dlhé roky.

Aký zvoliť rozmer?

Ako prvá musí prísť otázka, čo chcete pod prístreškom parkovať alebo skladovať. Tento typ stavby nemusí slúžiť iba ako kryté parkovacie státie, ale je možné ho využiť aj na ďalšie účely. Napríklad na záhradné posedenie či ako sklad dreva a záhradného náčinia. Podľa toho volíme aj celkové prevedenie.

Späť ale k rozmeru. V prípade karavanu je dôležitá dostatočná výška. Zároveň myslite na parkovanie a vystupovanie z auta. Na oboch stranách musí byť dostatok miesta. Pri hliníku sa nemusíte obmedzovať. Konštrukciu je možné vytvoriť úplne na mieru. Môžete tiež zvoliť variant prikotvený k stene domu.

Aký zvoliť typ strechy?

Ponuka hliníkových prístreškov je veľmi široká. Väčšinou sa líšia tvarom zastrešenia. Môžete zvoliť osvedčený sedlový variant, robustný tvar M alebo nechať priestor z jednej strany úplne otvorený. Inšpirujte sa v našej galérii.

Hliníkové prístrešky vás potešia zastrešením z plného lexanu. Jeho súčasťou je UV filter, ktorý bude chrániť vozidlo pred silnými slnečnými lúčmi. Nemusíte sa báť prehriateho interiéru ani poškodeného laku.

Bočné steny áno alebo nie?

Pre ešte väčšiu ochranu svojho plechového maznáčika môžete využiť služby bočných stien. Tie sú vhodné predovšetkým pri oceľových prístreškoch. Celý priestor tak uzavrite a obytné vozidlo ochránite pred nepriaznivým počasím.

Po ktorej farbe túžite?

Prístrešok musí ladiť so svojim okolím aj so zaparkovaným obytným vozidlom. Hliníkovú variantu je možné zvoliť v akomkoľvek farebnom odtieni. Vyberať môžete z nekonečného vzorkovníka RAL.