MagazínPodlaha do zimnej záhrady

Ako každý prvok do zimnej záhrady, aj podlaha si zaslúži veľkú pozornosť. Pri výbere rozhoduje zvolený typ zimnej záhrady, jej poslanie a využitie. Ak túžime vytvoriť ďalšiu miestnosť v domácnosti, volíme elegantnejší materiály. V prípade, že prepojiť domácnosť so záhradou, ponúka sa skôr prírodný vzhľad.

Od klasického dreva až po variabilné laminát. Aký materiál zvolíte na terasu závisí čisto na vás. A nemusíte sa báť zvoliť menej odolnejšie varianty. Kvalitná zimná záhrada celý priestor dokonale ochráni proti nástrahám počasia.

Keramická dlažba

Tento typ je tým vôbec najvhodnejším. Keramická dlažba funguje skvele ako tepelný akumulátor. Zároveň je vysoko odolná proti opotrebovaniu a veľmi ľahko sa čistí. Pri výbere máte široké možnosti. Závisí predovšetkým na budúce záťažou. Podľa sa volia predovšetkým kvalita glazúry.

Drevená podlaha

Elegantný vzhľad drevenej podlahy je vykúpený náročnejšou údržbou. Zimná záhrada je vo svojej podstate náročnú stavbou s vlastným ekosystémom. Vysoká vlhkosť má negatívny vplyv na všetky interiérové ​​prvky, a to vrátane podlahy. Jej životnosť rastie a klesá s okolitým klímou.

Relatívna vlhkosť by nemala byť vyššia ako 65% a pri vykurovaní klesnúť pod 45%. Ak disponujeme sezónne zimnou záhradou, v zimných mesiacoch by sa teplota mala pohybovať medzi 18-22 °C. Za chladných dní sa jedná o veľmi náročnú úlohu, ktorý sa nezaobíde bez prítomnosti tepelného ohrievača.

Viac o problematike rosného bodu v našom minulom článku

Podlahovina z vinylu

Vinyl vždy predstavuje luxusný variant, ktorá nadchne funkčnými vlastnosťami. Okrem vzhľadu vyniká odolnosťou a dlhou životnosťou. Zároveň je pevná, pružná, izoluje zvuk a zvládne aj vlhkosť. Jedná sa o ideálny variant predovšetkým do sezónnych zimných záhrad.

Laminátová krytina

Estetická variabilita laminátu je naozaj nekonečná. Textúra, kresba a zafarbenie možno zvoliť podľa vzhľadu a vybavenosti zimnej záhrady. Podlahu môžete štylizovať do rôznych materiálov, medzi nimi drevo, kameň a ďalšie.

Vítanou vlastnosťou je odolnosť voči UV žiareniu. Ak disponujeme zimnou záhradou so zastrešením zo skla, často do interiéru budú dopadať silné slnečné lúče. Laminátová podlaha si však zachová svoj vzhľad a nedôjde k vyblednutiu.