MagazínPosedenie v pergole

Ak máme dom so záhradou, máme veľké šťastie, že môžeme záhradu užívať ako ďalší priestor navyše. A je len na nás či máme záhradu skôr účelovo alebo odpočinkovo ​​ladenú.

 
Ak máme dom so záhradou, máme veľké šťastie, že môžeme záhradu užívať ako ďalší priestor navyše. A je len na nás či máme záhradu skôr účelovo alebo odpočinkovo ​​ladenú.
 

 

Využitie záhrady

Účelová záhrada prináša svojmu majiteľovi najmä úžitok z výdobytkov jeho práce na záhrade. Takáto záhrada je využívaná pre pestovanie zeleniny, ovocia, kvetín alebo na chov zvierat. Zahradník, pestovateľ alebo chovateľ potom privíta na svojom pozemku hlavne záhradný domček na náradie, skleník alebo fóliovník.
 
V súčasnej dobe, je však stále viac záhrad, ktoré ich majitelia využívajú skôr na oddych a relaxáciu. A aby si svoj pobyt na záhrade spríjemnili, využívajú komfortu záhradného posedenia v pergole.
 

Výhody záhradné pergoly

Pergola je podľa odbornej literatúry vzdušná, okrasná stavba z trámov alebo stĺpikov, na ktoré sa pnú popínavé rastliny. Výhodou pergoly je pocit blízkosti prírody na každom kroku. Popínavé rastliny nás príjemne obklopujú zo všetkých strán a vytvárajú príjemný tieň a vlahý vzduch. Posedenie v pergole je určite veľmi príjemné, avšak za predpokladu, že o pergolu a rastliny dostatočne staráme.
 

Starostlivosť o drevenú pergolu

Pergolu máme na záhrade celoročne a na zimu jin nerozložím, preto je dôležité, aby prvky pergoly boli z materiálov, ktoré odolávajú klimatickým zmenám. To sa týka nielen dreva, ale aj spojovacích materiálov. Pergola od výrobcu je z kvalitného materiálu a na užívateľovi zostáva len náter, ale ani jeho kvalita by sa nemala podceniť.
 

Náter drevenej pergoly

Najvhodnejšia je lazúra. Ak chceme použiť krycí náter, ktorý prekryje textúru dreva, je nutné natrieť pergolu náterom vhodným do exteriéru. Musí byť dostatočne pružný a odolný. V prípade akýchkoľvek náterov vytvoríme radšej niekoľko tenkých vrstiev ako jednu. Finálnu úpravu by mal predstavovať posledný náter lakom do exteriéru.
 

Hliníková pergola

Hliníková pergola nám poskytuje všetky výhody drevené pergoly, ale navyše sa nemusíme starať o jej povrchovú úpravu, tak ako u drevené pergoly. Hliníkové pergoly sú v súčasnej dobe z kvalitných materiálov a predstavujú možnosť štýlového a moderného záhradné posedenie. Ak navyše zvolíme možnosť zastrešenia je hliníková pergola výbornou voľbou.
 

Popínavé rastliny k pergole

Pergola priamo volá o výsadbu popínavých rastlín. Musíme však rozumne zvážiť stanovište rastliniek, aby nám prospievali. Na druhú stranu rastlinky starostlivo vyberajme. Niektoré rastliny veľa zmohutnie a niektoré, najmä prísavníky, majú systém korienkov tak dokonalý, že idú len veľmi ťažko odstrániť. Kvalitné odbornú radu nám poskytnú v každom dobrom záhradnom centre.